جامعه پویا- وقتی نام شیراز به زبان می آید بیشتر ما آثار باستانی خیرهکننده آن جلوی چشممان نمایان میشود، اما بهشت گمشده یکی از جاذبههای بسیار خاص گردشگری استان فارس و در نزدیکی شیراز است.
بهشت گمشده منطقهای جنگلی و بسیار زیبا در 120 کیلومتری شمال غرب شیراز است
نام اول بهشت گمشده تنگه بستانک است منطقه ای در حدود 20 هزار هکتار را شامل میشود که ارتفاع آن از سطح دریا به 2هزار متر میرسد. آبشار های کم ارتفاع، رودخانه های پرآب و درختانی که با شاخه هایشان پنجه در پنجه ی یکدیگر انداختند زیبایی خارق العاده ای را به ارمغان آورده است که زبان هر گردشگری را به تکریم و تحسین خداوند متعال وا میدارد.
موقعیت جغرافیایی تنگ بستانک در مجمو عه شبکه گردشگری محور شمال و شمال غرب و امکان ارتباط جادهای آن با یادمانهای تاریخی تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد از یک طرف و چشماندازهای طبیعی آبشار مارگون و تنگ براق از طرف دیگر اهمیت ویژهای را برای این مجموعه از بعد توسعه اکوتوریسم ایجاد میکند. اداره کل حفاظت محیط زیست فارس و سازمان ایرانگردی جهانگردی استان فارس ساماندهی زون گردشگری، تنگ بستانک را در دست اجرا دارند. هدف از اجرای این طرح فراهم آوردن امکانات گردشگری و کاهش تدریجی تهدیدهای ناشی از استفاده بیرویهٔ گردشگری از منطقه است.
بیشتر بخوانید: روستای قلات کجاست و چطور به آن سفر کنیم
از سال ۱۳۷۸ تاکنون با مصوبهٔ شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده جنگلی تنگ بستانک یا بهشت گمشده شناخته میشود. در سفر استانی هیئت دولت به استان فارس به عنوان منطقه نمونه بهشت گمشده تصویب و مطالعات امکانسنجی منطقه در سال ۱۳۸۸ به پایان رسید. منطقه مورد مطالعه در طرح جامع شهرستان به عنوان، پهنهٔ طبیعی گردشگری انتخاب شدهاست. در این طرح به پروژهٔ بسترسازی، تجهیز جاذبههای گردشگری طبیعی، ایجاد بستر وتوسعهٔ استفادهٔ ورزشی- تفریحی از جاذبهها، احداث و تجهیز مراکز گردشگری طبیعی اشاره شدهاست.
تنوع جانوری
تنوع جانوری هم در این منطقه زیاد است؛ قوچ، بز وحشی، خرس قهوهای، سمور، سنجاب ایرانی، خرگوش، روباه، میش، کبک و پرندگان شکاری، حیات وحش این منطقه را متنوع کرده.
بیشتر بخوانید: تنگ براق روستایی بی نظیر با جاذبه هایی باستانی و طبیعی
یک ویژگی خوب این منطقه ییلاقی نزدیکیاش به چند جاذبه گردشگری مهم است. رود کر، بزرگترین رود استان فارس که در بهار خیلی تماشایی ست و سد دوردزن هم در مسیرش قرار دارد، از جاذبه های نزدیک است. فاصله تنگ بستانک تا تخت جمشید ۲ساعت، تا نقش رستم یک ساعت و ۵۰ دقیقه، تا آبشار مارگون دو ساعت و ۴۰ دقیقه، و تا تنگ براق یک ساعت و ربع است.
جاده منتهی به بهشت گمشده خوب و تمیزست. ایجاد محوطه سازی، آب نما، مبلمان محیطی، آلاچیق، باربیكو، سطل های زباله، نصب نیمكت و میز و صندلی و همچنین ساخت سرویس های بهداشتی بخشی از اقداماتی است كه در جهت رفاه حال گردشگران در بهشت گمشده صورت گرفته است.
امکان اقامت شبانه در بهشت گمشده وجود دارد. بر روی آب تخت های روانی قرار داده اند که در ازای مبلغی اجاره داده می شود. البته امکان چادر زدن هم وجود دارد.
امکان استفاده از حیوانات باربر اهلی مانند اسب و الاغ هم در قسمت هایی وجود دارد.
به علاقمندانی که از این منطقه خوش آب و هوا دیدن می فرمایند توصیه می شود بازدید از روستای دشتک که در حوالی بهشت گمشده می باشد را از دست ندهند.
بیشتر بخوانید: جنگل های حرا عسلویه از کشفیات ابن سیناست؟
کشاورزی در تنگه بستانک:
کشاورزی در تنگه بستانک به علت وجود آب فراوان، هوای مناسب و خاک حاصلخیز، رونق بسیاری دارد که سبب شده است تا محصولات متنوعی مانند بنه، بادام، پسته، بلوط، زرشک، چنار در این ناحیه رشد کنند و همچنین سبب رویش گیاهانی مثل خارشتر، درمنه، شیرین بیان، گرامینه و گون می شود.
بهترین زمان سفر به تنگ بستانک شیراز:
بیتوته نوشت: گردشگران زیادی در تمامی فصول به این مکان سفر می کنند ولی بهترین زمان برای سفر به بهشت گمشده فصل بهار (اواخر فروردین و اردیبهشت) تا اواسط تابستان است. البته بهشت گمشده شیراز در زمستان و پاییز هم زیباییهای خاص خود را دارند، به شرط آنکه دوستدار هوای سرد باشید.