جامعه پویا -تخت سلیمان نام یک بخش در استان آذربایجان غربی است که در گذشتهٔ نزدیک، شهر تازه کندنصرت آباد و در گذشتهٔ دور «گَنجَک» نامیده شدهاست. هماکنون نام آن شهر، تخت سلیمان است. گفته شده که تخت سلیمان همان «فرهاسپه» پایتخت ایران اشکانی بودهاست. تخت سلیمان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام بهشمار میرفت؛ اما در سال ۶۲۴ میلادی و در حملهٔ هراکلیوس، امپراتور رومیان به ایران، تخریب شد. در آن زمان این شهر گنجک نام داشت. آتشکده آذرگشسپ در شهر گنجک جای داشت که امروزه با نام روستای (شهر)تخت سلیمان شناخته میشود.
این دریاچه بخشی از مجموعه تخت سلیمان است که در ۲۹ آذرماه ۱۳۱۶ به شماره ۳۰۸ در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است. در سال ۱۳۸۰ پرونده ثبت جهانی مجموعه تخت سلیمان نیز در یونسکو گشوده شد و در تیرماه ۱۳۸۲ (۲۰۰۳) به عنوان چهارمین اثر ایران پس از چغازنبیل، تخت جمشید و میدان نقش جهان به شماره ۱۰۷۷ به ثبت جهانی رسید.
داستان بومی مشهور در مورد شکلگیری دریاچه تخت سلیمان
داستانی بومی حکایت از این دارد که چشمه جوشان دریاچه در نتیجه کوبیده شدن عصای حضرت سلیمان در این نقطه به وجود آمده است. در این داستان آمده است که حضرت سلیمان عصای خود را بر زمین میکوبد و در این نقطه چشمهای شروع به جوشیدن میکند که در گذر زمان به دریاچه امروزی تبدیل میشود.
در باوری دیگر نقل است که هرمزد، پادشاه ایران باخبر میشود که پسر مقدسی در بیتاللحم به دنیا میآید. وی فرستادهای را برای گرامیداشت تولد این کودک میفرستد و به او میگوید:
به مادر آن فرزند بگو که فرزندت فردی شریف و نیکوکار و مشهور و دارای مقامی ارجمند خواهد شد.
فرستاده طبق دستور عمل میکند و در هنگام بازگشت، مادر فرزند که حضرت مریم بوده است به وی کیسهای خاک میدهد و چنین پیامی را به فرستاده میگوید: به پادشاهت بگو که این خاک ساختمانی را در خود دارد.
فرستاده در راه بازگشت در محل تخت سلیمان بیمار میشود و قبل از مردن کیسه را در همان جا دفن میکند. پس از رسیدن خبر به پادشاه، وی دستور میدهد که بناهایی را در این نقطه بنا کنند. در همین هنگام از محل دفن کیسه خاک، چشمهای از زمین میجوشد تا مایه آبادانی شود.
در اطراف تخت سلیمان تابلوهای متعددی با مضمون " شنا ممنوع " دیده میشود. یادتان باشد که دریاچه تخت سلیمان تنها با مرگ از میهمانان کم تجربهاش پذیرایی میکند. در کنار این دریاچه میتوانید آرامگاه چندی از هموطنانمان را مشاهده کنید که به درون دریاچه رفته و هرگز بازنگشتهاند. البته این دریاچه جسد یکی از آنها را برگرداند که در همانجا دفن شد.
زندان تخت سلیمان
باورهای زیادی در خصوص تخت سلیمان بین مردم دست به دست میشود که یکی از مشهورترین آنها به کوه زندان مربوط میشود. کوهی مخروطیشکل و توخالی موسوم به کوه زندان دیو یا زندان سلیمان در نزدیکی تخت سلیمان که بر اساس برخی باورها، این کوه محلی برای زندانی دیوهای سلیمان نبی (ع) بوده است که در گودال عمیقی محبوس بودند. مردم محلی معتقدند حضرت سلیمان (ع) برای مجازات دیوهای نافرمان، آنها را درون این سیاه چاله میانداخت. گویا یکی از این دیوها همان دیوی بوده است که انگشتر حضرت را ربوده بود.
این کوه مخروطی که ارتفاعش از زمینهای مجاور به ۹۷ تا ۱۰۷ متر میرسد، هزاران سال پیش بر اثر رسوب کانیهای آب دریاچه شکل گرفته است و گودالی به عمق ۸۰ متر در وسط آن وجود دارد که قطر دهانهاش حدود ۶۵ متر است. کوه مذکور در زمان ماناییها در فاصله سالهای ۸۳۰ تا ۶۶۰ پیش از میلاد بهعنوان نیایشگاه استفاده میشد و چشمههای آب گرم گوگردی متعددی با خاصیت درمانی در اطراف آن وجود دارد.
چطور می شود به تخت سلیمان رفت
تخت سلیمان در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی و در ۴۵ کیلومتری شمال شرق تکاب قرار گرفته است. اگر می خواهید به تخت سلیمان بروید بهترین راه ماشین شخصی است. البته می توانید با هواپیما به ارومیه رفته و از آنجا به تخت سلیمان هم بروید. اما سفر با ماشین شخصی به این منطقه لذت بسیاری دارد. در اطراف تخت سلیمان اقامتگاههای بوم گردی فراوانی وجود دارد که مردمان مهربانش پذیرای شما هستند و به راحتی می توانید در چند متری تخحت سلیمان علاوه بر اقامتگاه بوم گردی مراکز خرید روزمره هم وجود دارد.