جامعه پویا -محققانی که به دنبال یافتن دلایل افزایش ابتلا به برخی سرطانها در جوانترها هستند، به سرنخی جدید دست یافتهاند: ابتلا به سرطان و پیری بیولوژیک تسریعشده به یکدیگر مرتبط هستند و در کسانی که پیری بیولوژیک بدن آنها در سنین جوانی و با سرعتی بیشتر از حدمعمول شروع میشود، خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان در جوانی بیشتر است. به گزارش سیانان، در ابتلا به بسیاری از سرطانها افزایش سن یکی از عوامل خطر اصلی است. یعنی هرچه سن بالاتر میرود، احتمال ابتلا به سرطان بیشتر میشود. با این حال کارشناسان خاطرنشان میکنند که سن چیزی فراتر از تعداد شمعهای روی کیک تولد است و فرسودگی بدن در واقع ناشی از سبک زندگی، استرس و ژنتیک است که گاهی از آن بهعنوان سن بیولوژیکی (زیستی) یاد میشود.
عوامل پیری بیولوژیکی
دکتر کائو و تیمش سوابق پزشکی ۱۴۸ هزار و ۷۲۴ فرد بین ۳۷ تا ۵۴ ساله را که در بانک دادهها UK Biobank ثبت شده بود، بررسی کردند. آنها روی برخی نشانگرهای خون که گفته میشود با سن بیولوژیک مرتبط هستند، تمرکز کردند:
آلبومین: پروتئینی که کبد آن را میسازد و با افزایش سن کاهش مییابد.
کراتینین: مادهای در خون که از طریق هضم پروتئین و تجزیه بافت عضلانی تولید میشود.
گلوکز: با افزایش سن، قند خون بعد از غذا برای مدت طولانیتری در سطح بالاتر میماند.
میانگین حجم سلول: اندازهگیری میانگین سایز گلبولهای قرمز خون که با بالا رفتن سن افزایش مییابد.
تعداد گلبولهای سفید: تعداد گلبولهای سفید در بالاترین حد طبیعی در خون ممکن است با پیری بیشتر مطابقت داشته باشد.
مقایسه مهم سن بیولوژیک و تقویمی
محققان این نشانگرها را به الگوریتمی به نام PhenoAge دادند که برای محاسبه سن بیولوژیکی هر فرد استفاده میشود و با مقایسه سن بیولوژیکی افراد با سن تقویمی، میزان پیری تسریعشده را مشخص کردند. سپس به سرطانهای ثبتشده مراجعه کردند تا ببینند برای چه تعداد از این افراد ابتلا به سرطانهای زودرس تشخیص داده شده است؛ یعنی سرطانهایی که پیش از سن ۵۵ سال ظاهر شدند. نتایج نشان داد که تقریبا سه هزار و ۲۰۰ سرطان در این زمینه تشخیص داده شد. محققان پس از تنظیم دادهها دریافتند که پیری سریع با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است و قویترین ارتباط با سرطانهای ریه، معده و روده و رحم مشاهده شد.