جامعه پویا -انتخاب یک غذا برای شام که معمولا وعده اصلی غذایی ما ایرانی هاست برای مادران ایرانی کمی سخت است. چرا که بچه ها سلیقه های متفاوتی در غذا دارند و نمی شود همه سلیقه ها را تامین کرد.
ما به شما چند غذا برای شام پیشنهاد می دهیم که می تواند انتخاب های متفاوتی برای یک غذای دورهمی با اعضای خانواده باشد .
زرشک پلو با مرغ
برنج :4 پیمانه
مرغ :4 تکه
پیاز خرد شده نگینی : 1 عدد
زرد چوبه :1 قاشق مربا خوری
نمک : 1 قاشق چای خوری
رب گوجه فرنگی : 1 قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده غلیظ : 4 قاشق غذاخوری
آبلیمو : 1 قاشق غذاخوری
گلاب : 1 قاشق غذا خوری
زرشک :1 پیمانه
شکر :2 تا 3 قاش غذاخوری
خلال پسته :100 گرم
کره :50 گرم
طرز تهیه زرشک پلو با مرغ خوشمزه
برای پخت این غذا ابتدا مرغ خرد شده را با پیاز نگینی و زردچوبه و نمک که از قبل آماده کرده ایم با دو قاشق روغن غذاخوری در حرارت متوسط و متناسب با قابلمه ای که داریم به مدت یک ربع 20 دقیقه تفت می دهیم تا پیاز کاملا آب شده و مرغ داخل قابلمه مزه دار شود.
پس از مزه دار شدن مرغ حدود 4 لیوان به آن آب اضافه می کنیم توجه داشته باشید که سطح روی مرغ با آب پر نشود
البته این امر بستگی به ذائقه خودتان دارد و غلظت سس آن بر حسب سلیقه خودتان میتواند آبکی یا غلیظ باشد.
زمانی که مرغ یک ربع تفت خورد کمی از مراحل پخت آن انجام شده است و زمان زیادی برای پخت نیاز نیست پس بعد از همه این مراحل منتظر می مانیم تا 4 لیوان آبی که به مرغمان اضافه کرده ایم به 2 لیوان برسد.
خوش طعم کردن مرغ زرشک پلو با مرغ
در این بخش که دیگر مرغ پخته است با یک تست کردن که از پختگی آن اطمینان حاصل کردیم برای آنکه مرغ را خوش طعم تر کنیم
در یک تابه جداگانه ای یک قاشق روغن ریخته و رب گوجه فرنگی از قبل آماده شده را داخل تابه می ریزیم ربی که داخل روغن ریختیم را به مدت یک دقیقه داخل روغن تفت می دهیم .
تا رنگ باز کرده و بوی خامی آن رفع شود پس از آنکه رب و روغن را تفت دادیم لیمو،گلاب و یک قاشق از 4 قاشق زعفرانی که تهیه کرده ایم را به آن اضافه می کنیم.
پس از تفت خوردن این مواد با هم آن را به مرغ پخته شده اضافه کرده و هم میزنیم تا مواد به خورد مرغ برود.
از این مرحله به بعد حرارت گاز باید کاملا ملایم بوده و بدون هم زدن اجازه می دهیم مواد 10 دقیقه غلیظ و جا افتاده شود.
مدت زمانی که مرغ در حال جا افتادن است در یک تابه جداگانه ،1 قاشق کره و 1 قاشق روغن مایع برای براقیت برنج داخل تابه ریخته
و زرشک های پاک شده ، شکر و 1 قاشق غذاخوری زعفران و 1 قاشق غذاخوری گلاب را که از قبل آماده کرده ایم را نیز داخل تابه می ریزیم و همه آن ها را با کره و روغن تفت می دهیم.
در این بخش از ادامه پخت زرشک پلو با مرغ یک کفگیر برنج را که زعفرانی کرده ایم به زرشکی که تفت داده شده است اضافه می کنیم و بعد از آن خلال پسته را داخل آن میریزیم.
و در نهایت این مواد را پس از مخلوط شدن روی برنج دم کرده ریخته و مرغ و سسی که از قبل در حرارت ملایم پخته شده است را با آن سرو می کنیم.
خوش رنگ ماندن زرشک در غذا
برای آنکه رنگ خوش زرشک باقی بماند و خیلی عالی و براق باشد و به غذا رنگ پس ندهد باید به محض اینکه دانه های شکر حل شد حرارت گاز را خاموش کنیم
و همچنین دقت داشته باشید خلال پسته را نیز روی حرارت به آن اضافه نکنید چرا که رنگ پسته با خوردن حرارت به کل تغییر کرده و رنگ اصلی خود را از دست می دهد.
قابل ذکر است وقتی زعفران را جداگانه به موادمان اضافه می کنیم و نمیگذاریم زرشک آب و رنگ پس بدهد هر کدام از مواد در جای خود رنگ خاص و زیبایی به خود می گیرند.
لوبیا پلو با زعفران
مواد لازم برای لوبیاپلو
لوبیا سبز نیمپز: ۴۰۰ گرم
برنج ایرانی: ۴ پیمانه
گوشت سردست بدون چربی گوسفندی: ۳۵۰ گرم
پیاز: ۲ عدد بزرگ
رب گوجهفرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
پودر زعفران: به میزان لازم
لواشک زرشک: به میزان لازم
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، پودر کاری، زیرهی سبز، پودر دارچین و چوب دارچین: به میزان لازم
دستور پخت لوبیا پلو
پیازها را به صورت نگینی خرد کنید. یک سوم پیاز را با کمی روغن در قابلمه تفت دهید تا کمی سبک شود. سپس گوشت را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید تا جایی که گوشت مانند تصویر تغییر رنگ دهد و آب آن کشیده شود. در این لحظه ادویه و چوب دارچین را اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی ادویهها از بین برود. تا جایی که روی گوشت را بپوشاند آب جوش به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید به مدت ۲ ساعت با در بسته کاملا بپزد.
میزان آب باید به اندازهای باشد که در انتهای پخت هیچ آبی در قابلمه باقی نماند.
زمانی که گوشت در حال پختن است، مابقی پیاز را با روغن بیشتری در تابه تفت دهید. اجازه دهید پیاز کمی طلایی شود، سپس ادویه و رب گوجهفرنگی را به آن اضافه کنید و باهم تفت دهید.
وقتی رب گوجهفرنگی رنگ داد، لواشک زرشک را خرد و به تابه اضافه کنید. اجازه دهید لواشکها در مواد حل شوند. چیزی در حدود یک مربع ۱۰ در ۱۰ سانتیمتری از لواشک برای این میزان مواد کافی است. البته بسته به میزان ترشی لواشک ممکن است ترجیح دهید مقدار کمتر یا بیشتری از آن استفاده کنید.
لوبیاهای نیمپز شده را به مایهی لوبیا پلو اضافه کنید و با مواد دیگر تفت دهید.
وقتی گوشت کاملا پخت و آب آن کشیده شد، چوب دارچین را از قابلمه خارج کنید.
گوشت را به مایهی لوبیا پلو اضافه و میزان نمک آن را اندازه کنید. اگر نیاز بود کمی دیگر لواشک به مواد اضافه کنید.زمانی که مایهی لوبیا پلو حاضر شد، برنجی را که از ۳ ساعت قبل خیساندید در آب جوش بریزید تا بپزد. فراموش نکنید چون مایهی لوبیا پلو آب دارد، برنج را باید خامتر از حالت عادی آبکش کنید.
تهدیگ دلخواهتان را کف قابلمه قرار دهید. یک لایه برنج و سپس یک لایه مایهی لوبیا پلو در قابلمه بریزید. کمی برنج روی مایه اضافه کنید و روی آن پودر زعفران و کمی پودر دارچین بپاشید. دوباره مقداری برنج بریزید و مراحل قبل را تا تمام شدن مواد تکرار کنید. دقت کنید که حتما باید پودر زعفران را روی برنج بپاشید و روی آن دوباره برنج بریزید تا زعفران بهخوبی رنگ باز کند. لوبیا پلو را دم بگذارید. اگر نیاز بود میتوانید خیلی کم آب دور برنج بریزید تا زودتر بخار در قابلمه بپیچد.اگر دوست داشتید میتوانید در انتهای پخت روی برنج کمی روغن داغ بدهید و سپس لوبیا پلو را سرو کنید. نوش جان!
لازانیا
مواد لازم برای لازانیا با گوشت چرخکرده (برای ۴ نفر)
گوشت چرخکرده ۴۰۰ گرم
پیاز بزرگ یک عدد
سیر یک حبه
قارچ ۲۰۰ گرم
گوجهفرنگی تازه خرد شده ۴ عدد
سس (کچاب یا سالسا) یک قاشق غذاخوری
جعفری تازه خرد شده یک قاشق غذاخوری
پودر سیر نصف قاشق چایخوری
پودر پابریکا نصف قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
فلفل به مقدار لازم
آویشن به مقدار لازم
ریحان خشک (در صورت تمایل) نصف قاشق چایخوری
جوز هندی (در صورت تمایل) به مقدار لازم
روغن زیتون به میزان لازم
لازانیا یک بسته
پنیر پیتزا (یا مخلوط پنیر پارمزان و موزارلا) به مقدار لازم
مواد سس بشامل
کره ۲ قاشق غذاخوری
آرد سفید ساده ۲ قاشق غذاخوری
شیر ۲ پیمانه
پنیر خامهای (موزارلا یا چدار) ۲ قاشق غذاخوری
نمک به مقدار لازم
فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه لازانیا با گوشت چرخکرده
برای تهیه مواد گوشتی لازانیا، ابتدا پیاز را نگینی و خیلی ریز خرد کنید. همین طور سیر را رنده کرده و یا ریز خرد کنید. درون تابهای کمی روغن زیتون بریزید و روی حرارت قرار دهید. پیاز و سیر خرد شده را درون روغن تفت دهید تا سبک شده و خامی شان گرفته شود. گوشت چرخ کرده را به درون تابه اضافه کنید. (در این مرحله میتوانید کمی زردچوبه به مواد بزنید) گوشت را به همراه پیاز و سیر تفت دهید تا رنگ گوشت کمی تغییر کند.
در ظرف جداگانهای قارچهای خرد شده را همراه با کمی روغن تفت دهید. میتوانید چند قطره آب لیموی تازه به قارچها اضافه کنید تا رنگ آنها سیاه نشود. سپس قارچهای تفت داده شده را به مواد گوشتی اضافه کنید. در این مرحله گوجه فرنگیهای خرد شده، سس سالسا و تمام ادویه ها(نمک، فلفل، پودر سیر و پابریکا، آویشن) را به مواد اضافه کنید و تفت دهید.(می توانید به جای گوجه تازه از ۳ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی استفاده کنید، در این صورت ۳ قاشق غذاخوری آب هم همراه آن اضافه کنید) در تابه را بگذارید، اجازه دهید گوشت به همراه سایر مواد برای مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم خوب و کامل پخته شود. در آخر جعفری تازه خرد شده به همراه ریحان خشک و جوز هندی را به مواد گوشتی اضافه کرده، تفت دهید و بعد از گذشت ۲ الی ۳ دقیقه زیر تابه را خاموش کنید.
در این مرحله باید سس مخصوص (یا همان سس بشامل) را برای لازانیا با گوشت تهیه کنید. کره را درون تابهای ریخته روی حرارت قرار دهید تا ذوب شود. سپس آرد سفید را اضافه کنید. (توجه کنید که در این مرحله شعله گاز باید خیلی ملایم باشد، و مدام آرد را هم بزنید تا نسوزد). سپس شیر را درون تابه بریزید، تند تند هم بزنید تا هم آرد درون شیر حل شده و هم گوله نشود. (شیر باید کمی گرم باشد تا آرد بهخوبی در آن حل شود) در آخر پنیر خامهای و یا ترکیبی از پنیر موزارلا و چدار، همین طور نمک و فلفل را به سس اضافه کنید. هم بزنید تا سس بشامل به غلظت کافی و مناسب برسد. سپس زیر شعله را خاموش کنید.
اگر از ورقه لازانیا خشک استفاده میکنید، ورقههای لازانیا را درون آب، روغن و کمی نمک برای مدتی که روی بسته بندی نوشته شده بجوشانید. سپس با آب سرد آبکشی کنید و آنها را روی پارچه تمیز و یا حوله قرار دهید. اما اگر از لازانیا پیش پخت استفاده میکنید، نیازی به جوشاندن ندارد و کافی ست چند دقیقه درون آب ولرم قرار داده تا ورقهها نرم و قابل استفاده شوند.
برای چیدن لایههای لازانیا با گوشت یک ظرف نچسب مانند پیرکس یا قالب مخصوص فر را آماده کنید. کف و دیوارههای ظرف را با روغن چرب کنید. سپس با برس مخصوص آشپزی، مقداری از سس بشامل را به کف و دیوارههای ظرف بکشید تا خوب و کامل آغشته به سس شوند.(این ترفند مانع از خشک شدن و چسبیدن لازانیا میشود) سپس شروع به چیدن ورقهها کنید. ابتدا یک لایه ورقه لازانیا بچینید، روی آن را با برس آغشته به سس بشامل کنید، بعد کمی پنیر پیتزا بریزید. سپس مقدار نازک و کمی از مواد گوشتی را روی لایه قرار دهید، در اینجا ادویه مخصوص لازانیا را به همراه آویشن روی مواد بپاشید. و در نهایت مجددا پنیر پیتزا بریزید. لایههای بعد را به همین ترتیب ادامه دهید. ۴ الی ۶ لایه لازانیا بچینید. روی سطح لایه آخر را فقط با سس بشامل و پنیر پیتزا فراوان خوب و کامل پوشش دهید.
مقداری آب روی سطح لازانیا اسپری کنید(ابن کار مانع از خشک شدن سطح آن خواهد شد) حالا ظرف را درون فر که آن را از قبل گرم کردهاند برای مدت ۴۵ الی ۶۰ دقیقه و با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا پخته شود. در آخر برای مدت ۲ الی ۳ دقیقه، فر را روی حالت گریل قرار دهید تا روی لازانیا خوب طلایی و خوش رنگ شود. لازانیا با گوشت چرخ کرده خوشمزه شما آماده میباشد. وقتی آن را از فر خارج کردید، ۱۰ دقیقه اجازه دهید تا داغی و حرارت آن کم شود و سپس برش داده و سرو کنید. (اگر بلافاصله و داغ برش بزنید لازانیا از هم میپاشد) لازانیا را میتوانید همراه با انواع سس، سالاد و نوشیدنی دلخواهتان نوش جان کنید.
شما میتوانید به جای جعفری تازه و یا همراه آن، سبزیجات دیگری مانند فلفل دلمهای، هویج، ذرت و… را به موادتان اضافه کنید.
پیاز مورد استفاده در مواد میانی باید نگینی و خیلی ریز خرد یا رنده شود.
مواد گوشتی را تا حد ممکن با کمترین مقدار روغن تهیه کنید. همچنین از گوشت چرخ کرده بدون چربی و یا کم چربی استفاده کنید.
در هر لایه باید مقدار کمی مواد گوشتی و پنیر قرار دهید. مقدار پنیر روی سطح رویی لازانیا باید فراوان باشد و کامل پوشش دهد.
پاستا پنه آلفردو با مرغ و قارچ
مواد اولیه
پاستا پنه، 200 گرم
سینه مرغ، 1 تکه یا 300 گرم
روغن بدون ترانس غنچه، 2 قاشق غذاخوری
قارچ ورقه شده، 300 گرم
سیر له شده، 1 حبه
نمک و فلفل به مقدار دلخواه
پاستا آلفردو با قارچ
طرز تهیه پاستا پنه آلفردو با مرغ و قارچ
مرغ را با مقداری روغن بدون ترانس مانند روغن آفتابگردان غنچه، سیر، نمک و فلفل مزهدار کنید و اجازه دهید به مدت 2 ساعت در یخچال استراحت کند. پس از مرینیت شدن مرغ، داخل یک تابه اندکی روغن ریخته و سپس قارچها را به مدت 5 دقیقه تفت دهید تا آب آنها کشیده شده و طلایی رنگ شوند. قارچها را از تابه خارج کرده و سپس مرغ را با حرارت بالا تفت دهید تا از بیرون ترد و از داخل آبدار شود. پس از 5 الی 7 دقیقه مرغ را از تابه خارج کنید.
اگر سس آلفردو را از قبل آماده کردهاید، آن را داخل تابه ریخته و با حرارت ملایم گرم کنید و سپس قارچها و پس از آن پاستا پنه آبکش شده را اضافه کنید. مخلوط را به خوبی هم بزنید تا سس به خورد پاستا برود. پاستا را داخل ظرف سرو ریخته و سینه مرغ گریل شده را برش دهید و روی پاستا بریزید.
جوجه چینی با با سس تاتار
فیله مرغ:نیم کیلو یا 10 تیکه
آبلیمو :دو قاشق غذاخوری
نمک و زعفران دم کرده :به میزان لازم
مواد لازم برای خمیر بنیه
تخم مرغ : دو عدد
پودر سیر :به میزان دلخواه
ماء الشعیر بدون طعم :یک لیوان
بیکینگ پودر:یک قاشق چایخوری
آرد گندم :2 لیوان
فلفل سیاه و قرمز :به میزان کافی
پودر آویشن:درصورت تمایل مقداری
مواد لازم برای سس تاتار
زرده تخم مرغ پخته : دو عدد
خیار شور ریز خرد شد :سه قاشق غذاخوری
پیاز ریز خرد شده : یک قاشق غذاخوری
سس مایونز :سه قاشق غذاخوری
فلفل سفید :به میزان لازم
سس تند گوجه فرنگی :2-3 قاشق غذاخوری
ابتدا فیله ها را به صورت نواری خرد کنید و هر فیله را سه تا چهار تکه کنید.سپس داخل کاسه ای بریزید و به آن نمک ، آبلیمو و زعفران دم کرده بیفزایید و خوب مخلوط کنید تا فیله ها مزه دار شوند.
روی کاسه را با یک لایه سلفون بپوشانید و برای یک تا دو ساعت در یخچال بگذارید تا خوب طعم بگیرند.
در این فاصله خمیر بنیه را آماده نمایید.
دو عدد تخم مرغ را داخل کاسه ای بشکنید و با چنگال خوب هم بزنید تا زرده و سفیده با هم یکدست شوند.
بعد پودر سیر ،فلفل قرمز ، فلفل سیاه،پودر آویشن،بیکینگ پودر و زعفران دم کرده را به تخم مرغ هم زده شده اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مخلوط شوند.
سپس ماء الشعیر بدون طعم را اضافه کنید و بعد از آن کم کم آرد را اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر به شکل ماست چکیده شود
در این زمان سس را درست کنید.
دو عدد تخم مرغ را آبپز کرده و زرده های آن را رنده کنید و سفیده را کنار بگذارید.
پیاز و خیارشور را ریز خرد کرده و با زرده رنده شده مخلوط نمایید، سپس فلفل و سس مایونز را هم افزوده و سس گوجه را بریزید.
سس را تا آماده شدن غذا در یخچال بگذارید تا خنک شود.
تابه ای کوچکی را روی حرارت قرار دهید و داخلش روغن بریزید تا داغ شود، روغن باید به میزانی باشد که تکه های مرغ در آن شناور شوند.
سپس تکه های مرغ را به خمیر بنیه آغشته کرده و با چنگال داخل روغن قرار دهید و سرخ کنید.
مرغ های سرخ شده را در ظرف سرو بچینید. علاوه بر فیله میتوانید پیازحلقه شده ، کدو ، قارچ و بادمجان را نیز به همین شکل در خمیر آغشته کرده و در روغن باقی مانده سرخ نمایید.
سپس در کنار مرغ ها بچینید و با سس تاتار که آماده کرده اید میل نمایید.