جامعه پویا -شاید کلمه بیوتیک به دلیل ترکیبی که دارد این حس را به ذهن متبادر کند که بیوتیک علمی مربوط به موجودات زنده است اما واقعیت این است که بیوتیک علمی است برگرفته از موجودات زنده. مهندسین علم بیوتیک با بهره گیری از سیستم بدن موجودات زنده دستگاههای انسان سازی را درست می کنند که به پیشرفت بشر بسیار کمک می کند. به این کار علم بیوتیک می گویند.
بیونیک هنر به کارگیری دانش سیستم های زنده در حل مسائل فنی است. یکی از بهترین طرحهای شناخته شده از علم بیونیک اثر لئوناردو داوینچی نقاش معروف بود که ماشین پرنده را براساس ساختمان بدن خفاش طراحی کرد و استدلالش این بود که خفاش دارای بال کاملا پوشیده ای است که هوا را از خود عبور نمی دهد و بال خفاش را پوستی پرده مانند پوشانده است که آن را تقویت می کند. حدود 400 سال بعد از طرح داوینچی ، ماشین پرنده توسط کلمنت آدر با الهام از خفاش ساخته شد و در سال 1890 تا ارتفاع 15 متری پرواز کرد.
ساخت زیردریایی با علم بیوتیک
در ساخت زیردریایی ها نیز از بدن دلفین الهام گرفته شده است. زیرا دلفین با نیروی عضلانی کم می تواند به سرعت در آب حرکت کند و راز این حرکت در پوست دو لایه بدنش است. لایه پوست بیرونی قابل ارتجاع و لایه پوست درونی شبیه یک رشته لوله پر شده از ماده اسفنجی است. تلاطم همیشه با افزایش فشار همراه است پس اگر الگویی از یک جریان پرتلاطم در اطراف بدن دلفین تشکیل شود، اثر کلی این تلاطم محسوس نخواهد بود. زیرا پوست قابل ارتجاع بیرونی ، فشار را به لایه اسفنجی و تراکم پذیر درونی که مانند فنر عمل می کند منتقل می نماید. به طوری که جریان پرتلاطم پیش از آن که فرصتی برای پیشروی پیدا کند از بین می رود و به همین دلیل است که در طراحی زیردریایی ، جدار آن را مانند پوست دلفین می سازند. به طوری که با یک موتور ثابت بتواند سریع حرکت کند.
چشم گربه سان در جاده ها
چراغ هایی که در کنار جادههای برون شهری استفاده میشوند معمولا زرد رنگ است و کنار خط کشی ها کار گذاشته می شود از قابلیت چشم گربه سانان گرفته شده است. نور این چراغها شدید است اما چشم انسان را آزار نمی دهد و دید زیادی را ایجاد می کند.
بیونیک در خدمت ربات ها
جالب است بدانید ربات هایی که انسان تولید می کند در واقع بازسازی حرکات حیوانات است. دانشمندان علم رباتیک با بهرهگیری از بهترین حرکت حیوانات و حرکاتی که آنها را از دیگر حیوانات متمایز می کند و ترکیب این حرکات با هم ربات ها را اختراع می کنند که اختراعات بسیار ارزشمندی است و در علم پزشکی کاربرد بسیار زیادی دارد.
سازه های ارزشمند و بیوتیک انسانی
تقلید از طبیعت مزایای بسیاری دارد. فرض کنیم هر جاندار کنونی محصول چندین میلیون سال تکامل است. در این فاصله زمانی طبیعت هر چه را که با هدف ویژه اش سازگاری نداشته از بین برده است که از این تجربه ارزشمند می توان با مطالعه فرآیند تکامل مکانیسم های جدید فناوری را از روی موجودات زنده نسخه برداری کنیم. ساخت هواپیماهای تیزپرواز با الهام از بال پرستو و بادقپک و ساخت رایانه با الهام از مغز و فکر انسان نمونه های بارز دیگری از کاربرد علم بیونیکی برای ساخت فناوری های جدید است.
تولیدات چسبی بیوتیک
چسب هایی که روی کفش بچه ها یا کفش های اسپورت قرار دارد از تولیدات چسب بیوتیک است. این چسب ها الهام گرفته از خارگیاهان است.
ساختمان های بیوتیک و زیبا
به نوشته سایت ای لاین ،طرح اولیه برج تورنینگ تورسو با الهام گرفتن از فرم ستون فقرات و بدن انسان در حال چرخش نود درجه ساخته شدهاست. بهره گیری از بدن انسان در این برج آن را تبدیل به اولین نمونهی معماری بیونیک کرده است. تجربه و آزمایش نشان داده است که چرخش نود درجه ستون فقرات موجب میشود که بدن در پیچش قرار گرفته و در برابر کمانش مقاومت کند. که این خود دلیلی برای ساخت یک برج مستحکم شدهاست. برج بیونیکی: از طرحهای مفهومی که هنوز به مرحلهی اجرا نرسیده است میتوان به برج بیونیک اشاره کرد. درختان و گیاهان بسیاری با وجود ساقهی نازک و شکننده به خوبی تا طولهای بسیاری رشد میکنند بدون آنکه در رشد آنها اختلالی ایجاد شود.
در طراحی برج بیونیک از ساختار آوندهای گیاهان برای سیستم لولهکشی برج استفاده شدهاست. اگر دقیقتر به اطراف خود بنگریم، رگههای بسیار بیشتری از طبیعت را در معماری ساختمانها، خودروها، ابزار آلات و حتی روشهای استفاده و نگهداری از داشتههای خود، از ایده گرفتن از لانهی مورچهها در خنک سازی نیروگاهها گرفته تا بستهبندیهایی شبیه پوست موز میتوانیم ببینیم.