2024/04/25
۱۴۰۳ پنج شنبه ۶ ارديبهشت
پانداس یا جن زدگی چیست و چطور درمان می شود

پانداس یا جن زدگی چیست و چطور درمان می شود

پانداس نوعی بیماری عفونی در کودکان است که برخلاف بیماریهای عفونی که علایم ظاهری دارد روی خلق و خوی کودک تاثیر می گذارد برای اینکه همه چیز را درباره بیماری پانداس یا جن زدگی بدانید این مطلب را بخوانید

جامعه پویاپانداس یا در اصطلاح عموم جن زدگی نوعی بیماری در کودکان است که به دلیل بروز عفونت رخ می دهد. هرچند علایم ظاهری این بیماری مانند عفونت نیست و بیشتر روی سیستم اعصاب تاثیر می گذارد به  همین دلیل رفتارهای فرد ناگهان تغییر می کند و مردم ان را به جن زدگی تعبیر می کنند.

 

 

 سایت داروخانه نوشت: علایم این بیماری ناگهانی است و اغلب با تغییرات چشم گیری در شخصیت، رفتار و حرکت کودکان بروز پیدا می کند. دلیل این واکنش ها غیر طبیعی و غیر معمول عفونت بدن از طریق باکتری اسپرپتوک است.

 

 

اگر این بیماری خفیف و یا متوسط باشد معمولا به صورت عفونت کوچکی بر روی پوست و یا گلو درد بروز پیدا می کند. از سوی دیگر، اگر این بیماری شدید باشد می تواند سبب گلودرد شدید، تب زیاد و مشکلات دیگری شود.

 

 

پانداس چیست

عفونتی که از طریق این باکتری ایجاد می شود معمولا سطوح پوست و گلو را درگیر می کند. هنگامی که فرد مبتلا به این عفونت سرفه می کند، عطسه می کند و یا نفس می کشد و یا سطوحی را لمس می کند که سبب آلودگی آن می شود، این عفونت انتقال پیدا می کند.

 

بیشتر بخوانید: بیماری گوشه چیست و چطور درمان می شود

 

اغلب افرادی که به بیماری پانداس خفیف و یا متوسط از طریق این باکتری مبتلا می شوند به سرعت بهبودی کامل پیدا می کنند. با این وجود، برخی از کودکان بعد از ابتلا به این بیماری علایم فیزیکی و روانی خاصی را از خود نشان می دهند.

 

 

هر بار که این عفونت شدت بگیرد ( و یا دوباره کودک به این عفونت مبتلا شود) این بیماری با شدت بدتری باز می گردد. اگر کودک دارید بهتر است با بیماری پانداس آشنا باشید تا در صورت مواجه با این علایم شگفت زده نشوید.

 

 

 

پانداس چه علایمی دارد

 

علایم بیماری پانداس به طور ناگهانی در طول چهار تا شش هفته بعد از ابتلا به عفونت از طریق این باکتری آغاز می شوند . این علایم شبیه به علایم بیماری وسواس و سندروم تورت است.

 

 

این علایم می توانند در مدرسه رفتن کودکان اختلال ایجاد کنند و به سرعت آنها را ناتوان کنند. هر بار که بیماری پانداس به اوج برسد این علایم بدتر می شوند و این امر معمولا دو تا سه روز بعد از ابتلا به این عفونت رخ می دهد.

علایم پانداس

 

سپس مانند تمامی بیماری های دیگر روانی علایم آن به آهستگی بروز پیدا می کنند.

 

 

    بیشتر بخوانید: بیماری لایم و راه درمان آن

 

علایم رفتاری بیماری پانداس

 

رفتارهای وسواسی، با شدت و تکرار شوند

اضطراب جدایی، ترس و حملات پانیک

جیغ و بی قراری و تغییرات سریع در خلقیات

حرکت های تهاجمی

توهمات دیداری و شنیداری

افسردگی و افکار خودکشی گرایانه

علایمی که می توانید پانداس را در فرد تشخیص دهید

تیک عصبی و حرکت غیر معمول بدن

حساس شدن به نور، صدا و تماس

فعالیت بیش از حد و عدم تمرکز

بدتر شدن مهارتهای حرکتی و نوشتار ضعیف

مشکلات حافظه

اختلال در خواب

عدم خورد غذا که سبب کاهش وزن می شود

درد مفاصل

ادرار مکرر و شب ادراری

 

 

کودکانی که به بیماری پانداس مبتلا می شوند همیشه تمامی این علایم را ندارد، اما به طور معمول ترکیبی از علایم فیزیکی و روانی را در طول ابتلا به این بیماری نشان می دهند.

 

جن زدگی یا پانداس

چرا به پانداس مبتلا می شویم

 

دلیل صلی و دقیق ابتلا به بیماری پانداس هنوز مشخص نیست و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد. یک تئوری پیشنهاد می دهد که دلیل ابتلا به بیماری پانداس ابتلا به عفونت از طریق نوعی باکتری (باکتری اسپرپتوک ) است.

 

 

این باکتری سیستم ایمنی بدن را هدف قرار می دهد. این باکتری ها این توانایی را دارند که خود را مشابه مولکولهای بدن بکنند. در پایان سیستم ایمنی بدن قادر به شناسایی این باکتری ها خواهد بود و برای مبارزه با آن آنتی بادی تولید می کند.

 

 

بیشتر بخوانید: مسمومیت با دارو چه نشانه هایی دارد

چه کسانی در خطر ابتلا به بیماری پانداس قرار دارند

 

بیماری پانداس معمولا در کودکان 3 تا 12 ساله رخ می دهد، که توسط  باکتری اسپرپتوک به عفونت مبتلا شده اند. این عفونت 4 تا 6 هفته به طول می انجامد.

 

 

برخی دیگر از عوامل خطر زا برای ابتلا به بیماری پانداس مشکلات ژنتیکی و ابتلا به عفونتهای مکرر است. در اواخر پاییز و اوایل بهار امکان ابتلا به این عفونت بالا می رود.

 

 

برای جلوگیری از ابتلا به این عفونت، به کودکان خود بگویید هرگز لیوان و یا ابزار غذایی خود را به کسی ندهند و همیشه دستهایشان را بشوییند. همچنین به آنها گوشزد کنید از تماس دست آلود با دهان و چشم به شدت پرهیز کنند.

 

روش تشخیص بیماری پانداس

اگر کودک شما بعد از ابتلا به هر نوع عفونتی علایم غیر معمولی را از خود نشان داد بهتر است سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید. بهتر است این علایم را در نظر داشته باشید و ببینید چگونه پیشرفت پیدا می کنند.

 

 

این اطلاعات را همراه با لیستی از داروهایی که اخیرا کودک شما مصرف کرده است تهیه کنید و به پزشک ارایه دهید.

 

 

برای تشخیص این بیماری در کودکان پزشک کشت عفونت گلو می گیرد و یا آزمایش خون می نویسد. با این وجود، بهتر است بدانید هیچ نوع آزمایش اختصاص و خاصی برای تشخیص بیماری پانداس وجود ندارد.

 

معیارهای تشخیص بیماری پانداس

سن کودک باید بین 3 تا 12 سال باشد.

علایم بیماری باید ناگهانی بروز پیدا کند و به سرعت بدتر شود.

این رفتارها شبیه به علایم بیماری وسواس، تیک عصبی و هردو است.

اختلال بیش فعالی، حرکات تهاجمی و اضطراب نیز می توانند نشانه هایی از ابتلا به این بیماری باشند.

این بیماری باید با کشت عفونت گلو و آزمایش خون تایید شود.

درمان پانداس یا جن زدگی

 

درمان بیماری پانداس چیست؟

برای درمان بیماری پانداس علایم فیزیکی و روانی باید درمان شوند. برای شروع، پزشک باید بر درمان کامل عفونت تمرکز داشته باشد.

 

 

همچنین می توانید از مشاوره درمانی مخصوص درمان بیماری پانداس و بیماری وسواس بهره ببرید. برای درمان عفونت می توانید از آنتی بیوتیک ها استفاده کنید.

 

 

اغلب این عفونتها به خوبی و با مصرف آنتی بیوتیکها قابل درمان هستند. برخی از آنتی بیوتیک هایی که برای درمان عفونت مورد استفاده قرار می گیرند به شرح زیر هستند:

 

آموکسی سیلین

آزیترومسین

سفالوسپورین

پنی سیلین

 

اگر کودکی به بیماری پانداس مبتلا شد بهتر است افراد دیگر نیز مورد آزمایش ( و در صورت نیاز درمان) قرار بگیرند زیرا ممکن است ناقل این بیماری باشند.

 

مسواک و وسایل کودک مبتلا به بیماری پانداس را از افراد دیگر خانواده تا زمان بهبودی کامل جدا کنید.

 

 

دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.