جامعه پویا- یک کارشناس حقوق جزا و جرمشناسی گفت: یکی از پیامدهای ظهور ویروس کرونا، قرنطینه خانگی است که این خود افزایش آمار خشونت خانگی را به دنبال داشته است و خشونت خانگی را هم به عنوان چالش دیگر امروزه بشر اضافه کرده و تبدیل به بحران جدی برای تمام کشورها شده است.
دکتر هلاله دلسوز خاکی در گفت و گو با ایسنا، گفت: خانواده، نخستین سازمان اجتماعی است که فرد در آن زندگی میکند و اساساً کانون کمک، تسکین، التیام و شفابخشی است و باید فشارهای روانی وارد شده بر اعضای خود را کاهش و راه رشد و شکوفایی آنها را هموار کند. در دین اسلام بنایی مقدستر از نهاد خانواده در نزد خداوند متعال نیست.
هزینه خشونت خانگی بر بهداشت جامعه بسیار سنگین است
دلسوز خاکی ادامه داد: یکی از انواع خشونت خانگی، همسرآزاری است. که از طریق اعمال خشونت توسط یکی از زوجین به وجود میآید. خشونت خانگی، مشکل شایع بهداشت عمومی در سراسر دنیا است و مؤلفههای کودکآزاری، همسرآزاری و بدرفتاری نسبت به سالمند را در بر میگیرد. تبعیض و خشونت در تمامی جوامع بشری با وجود تفاوت در دین، مذهب ، فرهنگ و اقتصاد وجود داشته و پدیدهای است جهانی، فراتاریخی و فرافرهنگی که عمری به قدمت تاریخ بشریت دارد. هزینه تحمیل شده ناشی از خشونت خانگی بر بخش بهداشت جامعه بسیار سنگین بوده و بخشی از آن برای مداوای آسیب جدی جسمی - روانی از جمله اضطرابها و علایم اختلالات روانی هزینه میشود. با توجه به آنچه بیان شد پدیده خشونت خانگی و همسرآزاری علاوه بر شیوع گسترده، دارای پیامدها و عوارض گوناگونی برای افراد تحت خشونت است. معمولاً فرزندانی که شاهد این خشونتها هستند تمرکز خود را از دست داده و مستعد ابتلا به مشکلات روانی شدید مثل استرس، بیخوابی، بیاشتهایی، عقب ماندگی هوشی، پرخاشگری، ناتوانی یادگیری و حتی تأخیر در روند رشد فیزیکی میشوند.
این مدرس دانشگاه افزود: پسرانی که شاهد خشونت پدرانشان بر مادرانشان بودهاند ممکن است خود نیز در زندگی زناشویی آینده این خشونتها را بازآفرینی کنند. افسردگی، حملات اضطرابی، اعتیاد به مواد مخدر، الکل، بزهکاری و فرار از خانه در میان این کودکان شایعتر است. مشاهده رفتارهای خشن پدر، خشونتهای خانگی اعم از ظلمها، اهانتها و آسیبهای مردان در برابر چشم فرزندان در محیط خانواده بسیاری از دختران را در زندگی آینده با حس انتقام یا حس ممانعت از بروز چنین وقایع درگیر میکند تا بدانجا که تلاش میکنند که برابر شوهر، رفتار خشونتآمیز داشته باشند تا هرگز دچار وضعیتی مشابه مادرشان نگردند. زنانی که در معرض خشونت قرار میگیرند با مسائل جدی و مشکلات جسمانی و بهداشتی نظیر دردهای لگن، نشانگان روده تحریکپذیر، سردرد، بیخوابی، خستگی، شکستگیهای مهم، جراحات سنگین، خونریزی داخلی و یا حتی مرگ روبرو و صدمات جبرانناپذیر جسمانی و روانی را متحمل میشوند.
اثر خشونت خانگی چون موجی وسیع در جامعه پخش میشود
دلسوز خاکی در ادامه بیان کرد: گسترش خشونت میتواند آثار نامطلوب برسلامت جامعه نیز داشته باشد، تأثیر خشونت خانگی چون موجی با شعاع وسیع در جامعه پخش میشود و به یکایک افراد جامعه میرسد. احساس عدم کفایت در مدیریت خانواده، از کارافتادگی جسمی و روانی و اجتماعی، عدم کارایی در محیط کاری، کاهش منزلت خانوادگی و اجتماعی، پناه آوردن به داروهای روانگردان، الکل، مواد مخدر، احساس درماندگی، افسردگی مزمن، کاهش انرژی احساسی و عاطفی، اضطراب شدید، سلب توانمندی، ابتلا به بیماریهای روانتنی و کاهش رضایت زناشویی از زندگی از تأثیرات منفی رفتارهای خشونتآمیز در خانواده است.
وی اظهار کرد: به هر حال پدیده همسرآزاری به هر دلیلی که صورت میگیرد، پیامدهای منفی زیادی را برای سلامت فرد، خانواده و جامعه دارد. خشونت به صورت رفتاری اکتسابی از نسلی به نسل دیگر منتقل شده و انسجام خانواده را بر هم میزند. یادگیری خشونت توسط فرزندان و به کارگیری آن در زندگی آتی، فرار از خانه و مدرسه، افسردگی و اضطراب، گوشهگیری و انزواطلبی، مکیدن انگشت، جویدن ناخن، لکنت زبان و اعتیاد به مواد مخدر از تأثیرات منفی خشونت خانگی بر کودکان و نوجوانان است.