جامعه پویا -مصطکی عصاره زرد رنگی است که در ماههای گرم سال به صورت قطراتی کوچک و خود به خودی از ساقه و شاخههای درخت مصطکی به بیرون میتراود که در مجاورت هوا سفت شده و به شکل قطرات اشک در بازار به فروش میرسد.
در کتابهای طب سنتی خواص عدیدهای برای این صمغ نوشته شدهاست. از نظر طبیعت این صمغ گرم و خشک، محلل و مقوی است. در معجونهای تقویت حافظه، جزو داروهای اصلی بشمار میرود.
بیشتربخوانید: بادرنجبویه چیست و چه خواصی دارد
این عصاره خاص در فارسی رماس، رماست، کِیَه خوانده شده است. صمغ ماستیک یا مصطکی صمغ پر خاصیت و خارق العاده درخت پسته مصطکی است که در نواحی مدیترانه رشد می کند و قرن ها است از آن به عنوان ماده مفید برای سلامت دستگاه گوارش و هضم، دهان و دندان و کبد استفاده می شود.
مصطکی خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و گفته شده خواص درمانی منحصر به فرد آن نیز از همین ترکیبات موجود در آن نشات گرفته است.
خواص مصطکی برای گوارش
صمغ مصطکی برای رفع درد، التهاب و ناراحتی های شکمی مفید است و به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات ضد التهابی موجود در آن به هضم بهتر غذا کمک می کند. صمغ مصطکی روی باکتری معده که به دارو مقاوم است اثر بسیار قوی و موثری دارد. اچ پیلوری نوعی باکتری است که منجر به زخم معده می شود و دربرابر دارو مقاوم است مصطکی روی این باکتری بسیار تاثیر دارد و می تواند آن را از بین ببرد.
بیشتر بخوانید: انفیه چیست و چه خواصی دارد
تحقیقات نشان داده مصرف صمغ مصطکی می تواند علائم بیماری کرون – از انواع شایع التهاب روده – را کاهش دهد.
به نظر می رسد صمغ مصطکی اثر مثبتی در کاهش کلسترول دارد، نتیجه مطالعه ای نشان داده قند خون کسانی که از این صمغ برای کاهش کلسترول استفاده کرده اند نیز کاهش یافته است.
محققان دریافته اند این صمغ روی افرادی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند تاثیر بیشتری دارد.
دیگر خواص مصطکی
درمان گرفتگی گوش
تقویت حافظه
تقویت قلب و اعصاب
درمان سرفه
رفع بوی بد دهان
تسکین درد مفاصل و شکستگی
ضد سرطان
خوردن مصطکی همرا با کندر، برای تقویت هوش و حافظه بسیار مؤثر است.
زخم معده، زخم اثنی عشر و زخم روده را درمان میکند
از خواص درمانی مصطکی که در طب سنتی بیشتر از آن یاد شده، بویییدن این گیاه است که در درمان وسواس مفید میباشد و مالیخولیا را کاهش میدهد.
برای رفع سردرد موثر است و برای از بین بردن و تسکین چشم درد، مقداری مصطکی را در گلاب حل کنید، سپس آن را گرم نموده و این محلول را پنبه بر روی پلک چشم خود قرار دهید.
بیشتر بخوانید: خواص سیاه دانه چیست، از درمان ضعف قلب تا تسهیل در زایمان
برای رفع سردی کبد، جوشانده مصطکی بسیار مفید است به این منظور، یک قاشق چایخوری از صمغ مصطکی را در یک لیوان آب جوش بریزید و بگذارید چند دقیقه بجوشد، سپس آن را سرد کرده و بنوشید.
مصطکی، در درمان سرفههای سرد و خونریزی سینه موثر است به این منظور، آنرا با یک فنجان آب جوش دم کرده و میل کنید.
همچنین از مصطکی برای بوی بد دهان نیز استفاده می شود.
توجه
استفاده از گیاه و روغن مصطکی برای زنان باردار و شیرده و کودکان بایستی با احتیاط همراه باشد، برخی از کودکان در هنگام مصرف مصطکی دچار اسهال میشوند. از دیگر عوارض جانبی این گیاه ایجاد آلرژی و حساسیت برای برخی افراد است.
لازم به ذکر است گروه سلامت جامعه پویا همواره تاکید می کند بدون مشورت پزشک دارویی را استفاده نکنید چرا که ممکن است تداخل دارویی ایجاد شود و سلامت شما را به خطر بی اندازد.