جامعه پویا- سیاه دانه، گیاهی است به قدمت 2هزار سال که خواص درمانی بسیار زیادی دارد و تب گرم آن باعث برطرف شدن بسیاری از دردها و بالا رفتن گردش خون در بدن میشود.
طعم سیاه دانه تلخ و آزار دهندهاست اما استفاده از آن باعث میشود تا بسیاری از بیماریهای سطحی بدن برطرف شود و ارگانهای بدن سالمبماند.
از سیاه دانه برای سردرد ، درد دندان ، احتقان بینی و کرم های روده ،"چشم صورتی" (ملتحمه) ، آبسه ها و انگل ها استفاده می شود.
نحوه مصرف سیاه دانه
روزانه می توان ۱ یا ۲ گرم دانه از این گیاه را یا به صورت له شده با غذا و یا با چای و یا موارد دیگر استفاده کرد و از خواص سیاه دانه بهره مند شد. دوز توصیه شده برای مصرف روغن سیاه دانه برای هر روز حدود ۱ تا ۲ قاشق چایخوری است.
بیشتر بخوانید: اسید فولیک چیست و چه خواصی دارد
طرز تهیه دمنوش سیاه دانه
ابتدا به اندازه یک لیوان بزرگ آب را بجوشانید و پس از جوش آمدن آب یک قاشق غذاخوری سیاه دانه را به آن اضافه کرده و به مدت ۲۰ دقیقه بگذارید دم بکشد،در صورت تمایل می توانید از عسل برای شیرین و خوش طعم شدن آن استفاده کنید.
خواص درمانی
تب گرم سیاه دانه باعث شده برای درمان بسیاری از بیماریها از آن استفاده شود. البته سیاه دانه باعث بالارفتن گردش خون بدن و همچنین سوخت و ساز بدن نیز میشود.
بیماریهایی که سیاه دانه میتواند روی آنها تاثیر بگذارد
آسم : تحقیقات نشان می دهد که مصرف عصاره سیاه دانه باعث بهبود سرفه ، خس خس و عملکرد ریه در افراد مبتلا به آسم می شود. با این حال ، سیاه دانه ممکن است به اندازه داروهای تئوفیلین یا سالبوتامول مؤثر نباشد.
تب یونجه (رینیت آلرژیک) : تحقیقات اولیه حاکی از آن است که مصرف خوراکی یک محصول خاص حاوی روغن سیاه دانه، ویتامین E ، بتاکاروتن و بیوتین ممکن است علائم آلرژی را در افراد مبتلا به تب یونجه بهبود بخشد .
بیشتر بخوانید: مزاج بلغمی چیست و چه خوراکیهایی را میتواند استفاده کند
پوست خارش دار و ملتهب(اگزما) : تحقیقات اولیه حاکی از آن است که مصرف یک محصول خاص حاوی روغن دانه سیاه ، ویتامین E ، بتاکاروتن و بیوتین (Immerfit توسط Phyt-Immun) از طریق دهان ممکن است علائم را در افراد دارای خارش و ملتهب بهبود بخشد. اما به نظر نمی رسد که استفاده از 15٪ پماد روغن سیاه دانه به مدت 4 هفته روی پوست و خارش یا شدت بیماری در بیماران مشابه بهبود یابد.
تشنج (صرع) : تحقیقات اولیه حاکی از آن است که مصرف خوراکی عصاره سیاه دانه به مدت 4 هفته ممکن است باعث کاهش تعداد تشنج در کودکان مبتلا به صرع شود.
فشار خون بالا: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف عصاره سیاه دانه دو بار در روز به مدت 8 هفته ممکن است اندکی فشار خون را در برخی افراد بهبود بخشد.
سندرم متابولیک: تحقیقات اولیه حاکی از آن است که مصرف سیاه دانه دو بار در روز به مدت 6 هفته می تواند کلسترول کل ، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و چربی خون را در افراد مبتلا به سندرم متابولیک کاهش دهد .
تسکین علائم مربوط به ترک اعتیاد : تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف سیاه دانه سه بار در روز به مدت 12 روز ممکن است علائم ترک مواد افیونی را کاهش دهد.
خواص درمانی سیاهدانه و عسل :
درمان درد و ناراحتی های کلیوی : یک فنجان سیاهدانه را در یک لیتر آب به مدت پنج دقیقه روی حرارت ملایم بجوشانید . سپس آن را صاف کرده و با یک فنجان عسل شیرین کنید و به مدت یک هفته ، هر روز صبح ناشتا یک فنجان از آن را میل کنید . این نوشیدنی را می توانید تا چند روز در یخچال نگه داری کنید .
تسهیل زایمان : خوردن پودر سیاهدانه مخلوط با عسل تسکین دهنده ی درد رحم در هنگام زایمان است . بدین منظور با شروع درد زایمان هر یک تا دو ساعت یک قاشق غذا خوری از عسل و سیاهدانه را که به نسبت مساوی با هم مخلوط کرده اید ، مصرف کنید . می توانید آن را قبل از مصرف در مقداری آب گرم حل کنید .
بیشتر بخوانید: هسپردین چیست و چه خواصی دارد و در چه میوه هایی یافت می شود
درمان ضعف قلب : برخی از افراد مبتلا به تپش قلب و ناتوانی پمپاژ خون هستند که یکی از شیوه های کمک به درمان آن ، ترکیب روغن سیاهدانه با عسل خالص به نسبت مساوی است . یک قاشق مربا خوری از معجون به دست آمده ، صبح ناشتا همراه با برخی تمرینات ورزشی موجب تنظیم ضربان قلب و درمان اضطراب و تپش های قلب است .
کمک به کنترل روماتیسم : بیماران مبتلا به روماتیسم می توانند هر روز ناشتا یک قاشق عسل طبیعی گرم را که چند قطره روغن سیاهدانه به آن اضافه شود مصرف کنند . همچنین به منظور تسکین درد های ناشی از روماتیسم می توان موم عسل را با روغن سیاه دانه و روغن زیتون یا روغن حیوانی به نسبت مساوی مخلوط نموده و روی درد قبل از خواب مالیده و آن را با پارچه بست.
تقویت گردش خون : یک قاشق چای خوری از روغن سیاهدانه را با یک قاشق عسل خالص هراه با دو حبه سیر له شده مخلوط کرده و هر روز به مدت یک هفته میل کنید . به خاطر پیشگیری از مشکلات آلرژیک سیر و اجتناب از گرمی بیش از حد مزاج ، بهتر است مصرف این نسخه را از مقادیر ناچیز شروع کرده و به تدریج بر مقدار آن بیافزایید .
عوارض سیاه دانه :
سیاه دانه ، هنگامی که به صورت خوراکی به مقدار کمی مانند طعم دهنده غذاها استفاده شود ، برای اکثر افراد بسیار ایمن است . روغن سیاه دانه و عصاره سیاه دانه هنگام استفاده در مقادیر کم و کوتاه مدت ، ایمن هستند. سیاه دانه هنگام استفاده روی پوست ممکن است باعث ایجاد بثورات آلرژیک شود.
بارداری و شیردهی : به نظر می رسد دانه سیاه به مقدار غذایی در دوران بارداری بی خطر است. اما مصرف مقادیر بیشتر دارویی به احتمال زیاد غیرقابل اطمینان است. سیاه دانه می تواند باعث انقباض رحم شود .
كودكان: روغن سیاه دانه برای كودكان كه به صورت كوتاه مدت و به مقدار کم استفاده شود، ایمن است .
اختلالات خونریزی : سیاه دانه ممکن است لخته شدن خون را کند کرده و خطر خونریزی را افزایش می دهد. سیاه دانه ممکن است اختلالات خونریزی را شدیدتر کند.
دیابت: سیاه دانه ممکن است قند خون را در برخی افراد کاهش دهد. در صورت ابتلا به دیابت و استفاده از سیاه دانه ، علائم قندخون پایین (هیپوگلیسمی) را رعایت کنید و قند خون را با دقت کنترل کنید .
فشار خون پایین: سیاه دانه ممکن است فشار خون را کاهش دهد. از نظر تئوریک، مصرف سیاه دانه باعث می شود فشار خون در افرادی که فشار خون پایین دارند خیلی کم شود .