جامعه پویا - گلیز ،جلا دادن و از بین بردن خط و خش های روکش دندان است که انواع مختلفی دارد و مراحل مختلفی را هم باید طی کند.
دکتر علی شایان دندانپزشک در توضیح اینکه گلیز چیست گفت: زمانی که روکش دندان در جای خود قرار می گیرد برای اینکه کاملا با لثه و شکل و فرم دهان فیکس شود دندان پزشک ایرادات آن را می گیرد همین امر باعث می شود روکش دچار خط و خش و مشکلاتی شود. لابراتوار برای از بین بردن ایرادات وارده به روکش ان را گلیز می کند. یعنی ان را جلا داده و مشکلات ایجاد شده در آن را از بین می برد و روکش را براق می کند و کاملا صیقل می دهد. نفوذ ناپذیر می شود.
بیشتر بخوانید: بیماری لثه چیست و چطور آن را درمان کنیم
وی افزود: به طور کلی هدف ازگلیز کردن این است که منافذ باز موجود در سطح پرسلن بسته شوند و بدین وسیله ضمن بالا بردن ویژگی هایزیبایی شناختی پرسلن، استحکام آن نیز افزایش یافته و از بروز عوارض ناشی از وجود سطحی ناصاف و زبر از پرسلن در دهان جلوگیری می شود. البته لایه ای که روی روکش قرار می گیرد بسیار نازک و در حد میکرون است.
دکتر شایان گفت: تنظیمات اصلاحی و تراشهایی که بر روی چینی روکش های دندانی انجام می شود ، بسته به محل آن ، ممکن است تأثیر ثانویه نامطلوبی بر روی دندانهای مجاور داشته باشد. سطوح خشنی که از این تراشها بر روی روکش ها بر جای می ماند می تواند منجر به سایش دندان های مجاور یا مقابل آن دندان شود. تماس های بوجود آمده در حین جویدن بین پرسلن گلیز نشده روکش یک دندان و پرسلن گلیز نشده یا مینای دندان مقابل میتواند باعث فرسایش و ساییدگی های شدیدی درمینا و ویا پرسلن شود و از این رو بسیاری از دندانپزشکان ترجیح می دهند سطح چینی ترمیم قبل ازچسباندن روکش، لعاب دار (گلیز) شود.
بیشتر بخوانید: کیست دندان چیست و چه تفاوتی با آبسه دارد
از طرفی سرعت تجمع پلاک بر روی چنین سطوح خشنی هم بسیار زیاد است. گلیز نشدن و خشن ماندن سطح چینی روکش می
تواند زمینه لازم جهت بروز التهاب در بافت های کناری دندان را نیز فراهم کند.
انواع گلیز
این دندان پزشک در ادامه توضیح خود گفت: پس از پخت چینی روکش و انجام اصلاحات لازم بر روی آن نوبت به گلیز کردن سطح پرسلن، برای ایجاد نمایی براق و مشابه دندان، می رسد.
وی درباره انواع گلیز گفت: تکنیک هایی مختلفی برای انجام این مرحله از کار وجود دارد. در یکی از این روشها پرسلن روکش پس از انجام اصلاحات لازم،مجددا به دمای پخت خود رسانده شده و مدتی در همین دما باقی می ماند. این کار باعث به وجود آمدن لایه گلیز شده بر روی سطح روکش می شود که علاوه بر ایجاد نمایی شیشه ای در سطح چینی روکش، استحکام آنرا نیز به مقدار قابل توجهی افزایش می دهد ومانع از گسترش ترک های ریز احتمالی موجود بر سطح پرسلن می شود.
بیشتر بخوانید: حساسیت دندانی را با این 4 روش در خانه از بین ببرید
در روشی دیگر جهت گلیز کردن از پودرهای شیشه ای بی رنگی استفاده می کنند که بر روی سطح حرارت دیده روکش اضافه میشوند تا سطح و نمایی براق ایجاد کنند.
در این روش از مخلوط جدا گانه ای از پودر شیشه و مایع استفاده شده و پس از گذاردن این
مخلوط بر سطح پرسلن اقدام به حرارت دادن آن با دمایی بسیار پایین تر از دمای پخت پرسلن می کنند.از این روش می توان در
مواردی استفاده کرد که با سطح وسیعی ازپرسلن مواجه هستیم که به جهت اصلاحات انجام شده بارها حرارت بالا دیده اند واحتمال
بروز نقایصی در کیفیت چینی شان وجود دارد.