جامعه پویا -اعتیاد به رابطه جنسی، به تکرار روابط جنسی گفته میشود که زندگی عادی فرد را مختل کرده او را از مسیر یک زندگی عادی خارج میکند. این اعتیاد میتواند ناشی از اضطراب شدید و ناملایمات دورا کودکی باشد.
زمانی که فرد قادر به تعویق انداختن تمایلات و رابطههای جنسی نباشد به اعتیاد به رابطه جنسی یا اعتیاد جنسی مبتلا میباشد. در واقع رابطه جنسی و اندیشدن به آن افکار فرد معتاد را تحت سلطه خود قرار داده و نیاز به انگیختگی جنسی جای نیاز به صمیمت را در وی میگیرد. علت این موضوع میتواند بدرفتاریای باشد که در سنین کودکی این گونه افراد با آن روبرو بودهاند. دیگر علت اعتیاد به رابطه جنسی استرس است.
در واقع فرد معتاد از طریق رابطه جنسی آلام عاطفی و عقدههای روانی خود را تسکین میدهد. باید توجه داشت که نباید اعتیاد به رابطه جنسی را با شهوت جنسی قوی اشتباه گرفت. فرد معتاد به رابطه جنسی ممکن است دارای شهوت جنسی اندکی باشد. اعتیاد به رابطه جنسی در هر دو جنس زن و مرد مشاهده میگردد. در واقع با ارضاء جنسی به فرد احساس سرخوشی در پی آزادسازی آدرنالین و اندورفینها دست داده و وی را موقتا آرام میکند ولی معمولاً فرد از رابطه جنسی خود لذت چندانی نمیبرد؛ زیرا پس از آن دچار احساس گناه و شرمساری میشود
اعتیاد به رابطه جنسی چیست و چه علایمی دارد
اعتیاد به رابطه جنسی (sex addiction) یک بیماری پیشرونده بوده و قابل درمان نمیباشد، اما میتوان همانند بسیاری بیماریهای دیگر، آن را متوقف نمود. دراین بیماری، یک الگوی وسوسه و اجبار به برقراری رابطه جنسی وجود دارد که در آن روابط جنسی منجر به تخریبهای زیادی در زمینههای کاری، خانوادگی و عزت نفس، میگردند. استفاده از خدمات انجمن های معتادان جنسی گمنام از بهترین روشهای مقابله با پیشرفت این نوع اعتیاد است.
علایم این اعتیاد عبارتند از :
دارا بودن شریک جنسی متعدد بدون تعهد
خودارضایی وسواسی و مفرط
آزار جنسی و تجاوز جنسی دیگران
روسپیگری و یا استفاده از آن
اقدام به برقراری روابط جنسی مخاطره آمیز
کاهش معنویت و نقض مداوم سیستم ارزشی فرد
شهوت جنسی مفرط و بیش از اندازه به مسایل جنسی اندیشدن
ویژگیهای اعتیاد به رابطه جنسی
در اعتیاد جنسی رفتارهای جنسی یکدیگر را تقویت میکنند؛ به عبارت دیگر فرد معتاد از یک نوع رفتار به نوعی دیگر گرایش پیدا میکند. مانند اعتیاد به غذا خوردن، اعتیاد به کار ، مصرف مواد مخدر،..
اشتغال و وسواس فکری: یعنی شخص بصورت مداوم در رابطه با موقعیتها و حوادث جنسی دارای اشتغال ذهنی است و تمرکز مداوم فرد با مسائل جنسی باعث سطح بالای تحریک پذیری جنسی در او میشود.
تمایل به تحریک شدن بیشتر: خصیصه دوم در اعتیاد جنسی تکراری شدن رفتار است به عبارتی شخص به رفتار جنسی خود برای ارضا ادامه نمیدهد بلکه هدف تحریک شدن هرچه بیشتر است و بدین شکل این اعتیاد به تداخل با برنامههای روزانه میانجامد و عملکرد اجتماعی و فردی را مختل میکند ولی با وجود این عوارض، رفتار وی تداوم پیدا میکند.
از دست دادن کنترل رفتاری: ویژگی سوم، از دست دادن کنترل (اجبار) شخص با وجود مشکلات حاصل است که کماکان به رفتارهای تکراری خود شامل تحریک پذیری بالا بدون احساس رضایت،... ادامه میدهد و نمیتواند رفتار را متوقف کند با اینکه هر روز وقت بیشتری را برای متوقف کردنش اختصاص میدهد.
خسته شدن از رفتار غیر قابل کنترل: خستگی خصیصه چهارم اعتیاد جنسی است. شخص که دچار احساس شرمساری از رفتار شدید و غیر قابل کنترل خود و آسیبهائی که به دیگران میزند است، کاملاً خسته وسرخورده میشود.
ارتباط بین پرنوگرافی و اعتیاد به رابطه جنسی
برای اغلب معتادین جنسی ترکیبی از اعتیاد به پورنوگرافی و خود ارضایی، اساس اعتیاد آنها را تشکیل میدهد. بسیاری از معتادین برای آزادی از این ترکیب با مشکلات بزرگی مواجه میشوند. پورنوگرافی به همراه تخیلات، دنیایی غیر واقعی برای شخص معتاد به وجود میآورد که در سرتاسر دوران نوجوانی و بقیه مراحل رشد همراه او میماند و برای آنها یک رابطه جنسی غیر واقعی بوجود میآورد که باعث میشود از لحاظ جنسی و احساسی به استقلال برسند و قبل از اینکه به طور واقعی با یک شخص واقعی ارتباط جنسی داشته باشند، صدها بار این رابطه را به صورت غیر واقعی برقرار کرده باشند.
درمان اعتیاد به رابطه جنسی
درمان اعتیاد به رابطه جنسی شامل آموزش نحوه ارضاء تمایلات جنسی بطور سالم و طبیعی، مشاوره فردی، بازسازی روابط از هم گسسته فرد و آموزش تکنیکهای غلبه بر استرس میباشد. اما گام نخست درمان پذیرش فرد به اعتیاد و تمایل فرد به ترک آن میباشد.