جامعه پویا-بیماری غولپیکری یا ژیگانتیسم نوعی بیماری رشد است که در سالهای رشد فرد به وجود می آید. در این بیماری هورمون رشد که از غده هیپوفیز هدایت می شوند بی اندازه فعالیت کرده و باعث می شوند که فرد به طور غیر طبیعی رشد کند.
افرادی که دچار بیماری غول پیکری هستند بیش از دو متر و 30 سانتی متر قد دارند.
نگران نباشید این بیماری چندان هم بد نیست برخی از بسگتبالیست ها و والیبالیست ها دچار این بیماری هستند و بسیار هم پیشرفت کرده اند. اگر غده هیپوفیز پس از بستهشدن صفحه رشد (صفحه اپیفیزی) هورمون رشد (hGH) بیش از اندازه تولید کند بیماری آکرومگالی (درشتپایانکی) را خواهیم داشت.
در برابر بیماری غولپیکری نوعی بیماری نیز وجود دارد که هورمون رشد ترشح نمی شود و فرد دچار کوتاهی شدید قد شده و تا 60 سانتی متر رشد می کند. به این بیماری نانیسم گفته می شود.
درمان بیماری غولپیکری
ژیگانتیسم ممکن است با عمل جراحی بر روی هیپوفیز، درمان با اشعه ایکس، دارودرمانی و یا ترکیبی از همه این موارد درمان شود.
1-امروزه نخستین درمان برای بیشتر بیماران، جراحی است.
2-پرتوافکنی، دومین راه درمانی است که پزشکان برای بیمارانی که از عمل جراحی غده هیپوفیز خود نتیجه مطلوب دریافت نکرده اند، تجویز می کنند. در این روش از درمان، روند کاهش ترشح هورمون رشد، خیلی با سرعت کم صورت می گیرد.
3-داروهایی نیز برای کاهش ترشح هورمون رشد استفاده می شوند. این داروها، برای بیمارانی که هنوز عمل جراحی انجام نداده اند و یا جراحی انجام شده بر روی آنها اثر مطلوبی نداشته است، تجویز می شوند. هدف تمام روش های درمانی، کاهش تولید هورمون رشد و رساندن آن به حد طبیعی است که سبب از بین رفتن علائم بیماری و بهبود وضعیت عمومی بیمار می گردد. بیماران مبتلا به آکرومگالی حتی پس از درمان، باید به طور مرتب و دوره ای مورد آزمایش و ارزیابی پزشکان قرار بگیرند تا از فعالیت طبیعی غده هیپوفیز، مطمئن شوند. اغلب پزشکان انجام آزمایشات سالیانه را برای این افراد پیشنهاد می کنند.
علائم بیماری ژیگانتیسم
اگر فرزند شما به این وضعیت مبتلاست، ممکن است متوجه شوید که آنها بسیار بزرگتر از سایر کودکان در همان سن هستند. همچنین ممکن است برخی از قسمت های بدن آنها به نسبت سایر قسمت ها بزرگتر باشد. علائم شایع عبارتند از:
دست و پاهای بسیار بزرگ
ضخیم بودن انگشتان پا و انگشتان دست
فک و پیشانی برجسته
ویژگی های درشت صورت
تعرق مفرط
سردردهای شدید یا مکرر
ضعف
بی خوابی و سایر اختلالات خواب
بلوغ دیررس در هر دو دختر و پسر
دوره قاعدگی نامنظم در دختران
ناشنوایی
كودكان مبتلا ممكن است بینی صاف و لب و زبان بزرگ داشته باشند.