2024/04/27
۱۴۰۳ شنبه ۸ ارديبهشت
دلیل خشکی دهان چیست و چطور درمان می‌شود

دلیل خشکی دهان چیست و چطور درمان می‌شود

خشکی دهان عارضه‌ای آزار دهنده است که به دلایل مختلف ایجاد می‌شود. از بیماری‌های کشنده تا دلایل بسیار ساده ممکن است باعث خشکی دهان شود.همه چیزدرباره خشکی دهان را در این مطلب بخوانید

جامعه پویا -خشکی دهان یکی از عکس العمل های آزار دهنده بدن به وجود مشکلی در بدن است. 
برخی افراد به طور مداوم از خشکی دهان رنج می‌بردند و این مشکل ظاهر آنها را هنگام حرف زدن تحت تاثیر قرار می‌دهد. 
بررسی‌های پزشکی نشان می‌دهد خشکی دهان می‌ تواند عارضه یک بیماری باشد اما همیشه اینطور نیست و در بیشتر مواقع خشکی دهان یک دلیل بسیار ساده دارد و راههایی هم برای درمان ان وجود دارد. 

خشکی دهان


وقتی بدن کم آب می‌شود


کم آبی بدن می تواند به تنهایی برای خشکی غشاهای مخاطی در دهان و کاهش بزاق کافی باشد. 
کم آبی بدن یکی از نشانه های هشدار دهنده است که باید جدی گرفته شود. این شرایط می تواند موجب تب، تعریق بیش از حد، و حتی استفراغ شود. کم آبی بدن به طور مداوم یا برای مدت زمانی طولانی می تواند مشکلاتی جدی‌تر از خشکی دهان را رقم بزند و به زخم های دهان یا یک عفونت منجر شود. اگر فعالیت جسمانی موجب خشکی دهان شما می شود، یک بطری آب برای مقابله با این شرایط به همراه داشته باشید. البته کم آبی بدن ربطی به میزان نوشیدنی که هر روز استفاده می‌کنید ندارد. ممکن است شما در روز هر نوع نوشیدنی را استفاده کنید اما آب ننوشید این اتفاق باعث می‌شود بدن شما کم آب شود. حتما باید در روز آب بنوشید و آن را فراموش نکنید. 
اضطراب
یکی دیگر از عواملی که باعث خشکی دهان می‌شود اضطراب است. اضطراب باعث تحریک عصب های دهان و زبان شده و آن را به شدت خشک می‌کند. اضطراب باعث آسیب به عصب‌های بدن می‌شود و همین خشکی دهان را به همراه دارد


بیماری دهان و دندان


انواع بیماری‌های دهان و دندان از جمله پوسیدگی دندان منجر به خشکی دهان می‌شود. دندانهای سالم به غدد بزاقی دهان آسیب وارد نمی‌نکنند و بزاق می‌تواند به درستی کار خود را انجام دهد اما دندانهای بیمار غدد بزاق را دچار آسیب می‌کند.

دلایل خشکی دهان


داروها
برخی داروها از جمله داروهایی که برای بیماری سرطان و دیابت است منجر به ایجاد خشکی در دهان می‌شود. افرادی که مبتلا به سرطان یا دیابت هستند حتما باید مقدار زیادی آب بخوردند و همیشه یک بطری همراه داشته باشند تا دهانشان را تر کنند

 

بیماری های خودایمنی


خشکی دهان و بینی ممکن است از نشانه های هشداردهنده اولیه یک بیماری خودایمنی مانند بیماری کرون یا سندرم شوگرن، بیماری که به غدد تولید کننده مخاط حمله می کند، باشد. خشکی دهان و خشکی چشم در میان علائم شایع سندرم شوگرن قرار دارند. افراد مبتلا به ویروس اچ‌آی‌وی نیز مستعد خشکی دهان هستند. بهترین روش برای تشخیص این شرایط نوشیدن مقداری آب است و اگر این کار کمکی به برطرف شدن مشکل نکرد، می توان به یک بیماری خودایمنی مشکوک شد.

 

 

سندرم شوگرن و بیماری کرون تنها بیماری های خودایمنی نیستند که بر غدد بزاقی تاثیر می گذارند. از موارد دیگر می توان به اچ‌آی‌وی/ایدز، لوپوس، و آرتریت روماتوئید اشاره کرد. در حقیقت، سندرم شوگرن اغلب در افرادی که از لوپوس یا آرتریت روماتوئید رنج می برند، رخ می دهد، در نتیجه هر فرد مبتلا به این بیماری ها باید نسبت به خشکی دهان توجه ویژه ای داشته باشد. بهترین روش برای مقابله با علائم شکل گرفته جویدن آدامس، مکیدن یک قرص لوزی شکل (Lozenge) ، یا خرید اسپری بزاق است.

 


افزایش سن


با افزایش سن، تغییرات بسیاری در بدن ما رخ می دهند و خشکی دهان نیز یکی از این موارد است. به گفته کلینیک مایو، افراد پیر احتمال بیشتری دارد خشکی دهان را تجربه کنند. دلایل بسیاری برای این شرایط وجود دارد که از آن جمله می توان به نوع داروهای مصرفی، چگونگی پردازش داروها توسط بدن، میزان دریافت مواد مغذی از رژیم غذایی، و مشکلات سلامت احتمالی اشاره کرد.

 

درمان خشکی دهان
درمان خشکی دهان

 

به خاطر داشته باشید که معاینۀ غدد بزاقی ممکن است منجر به تشخیص تورم و انسداد کانال بزاقی یا انسدادهای تابع آن بشود.
 
در موارد سنگ های بزاقی، می‌توان آنها را با اعمال فشار بر روی غدد یا جراحی خارج کرد. در بیشتر موارد، خشک شدن دهان گذرا و موقت است و می‌توان آن را به واسطۀ برخی اقدامات ساده برطرف کرد، این اقدامات را مد نظر قرار دهید:

زیاد مایعات بنوشید.

نوشیدن بیشتر زمانی که زیاد صحبت می‌کنید.

نوشیدنی ها و خوراکی های کم کنندۀ آب مانند: قهوه، الکل، ادویه جات، غذاهای شور و... اجتناب کنید.

یک دستگاه بخور در اتاق تان قرار دهید.

آدامس (بدون قند) بجوید و یا آب نبات بمکید تا بزاق تان تحریک شود.

در تمام موارد، رعایت اصول بهداشت دهان و دندان (مسواک زدن بعد از هر وعدۀ غذایی، استفاده از نخ دندان و...) و مراجعۀ منظم به دندانپزشک تان و حتی مراجعۀ فوری در صورت بروز کوچک ترین مشکل دهانی دندانی، ضروری است.
 

 

دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.