جامعه پویا-اسفنج شست و شوی ظروف یکی از آلودهترین لوازم آشپزخانه محسوب میشود و این حقیقت اهمیت ضد عفونی کردن آن به طور منظم را بیشتر میکند.
«استپ تو هلث» نوشت: اسفنجهای آشپزخانه میتوانند سرشار از باکتریها و ریزجانداران مضر باشند زیرا از آنها برای پاکسازی وسایل و ظروف مختلف استفاده میکنیم. مطالعات نشان دادهاند که اسفنجهای آشپزخانه یکی از آلودهترین اشیا در خانه هستند.
رطوبت و ضایعات غذایی باقیمانده در اسفنجها محیطی عالی برای تکثیر عوامل بیماریزا شکل میدهد. از این رو، آشنایی با روشهای مختلف ضدعفونی کردن اسفنجها اهمیت دارد. در ادامه با چند روش مفید در این زمینه بیشتر آشنا میشویم.
چرا باید اسفنجهای آشپزخانه را ضدعفونی کنیم؟
همانگونه که پیشتر اشاره شد، اسفنجهای آشپزخانه برای شست و شوی ظروف و وسایل دیگر استفاده میشوند. با توجه به جنس خود، آنها میتوانند به راحتی چربی و ضایعات غذایی باقیمانده روی ظروف را پاک کنند. اما به واسطه رطوبت و نفوذ پذیری بالا، اسفنجهای آشپزخانه به مکانی ایده آل برای رشد و تکثیر عوامل بیماریزا مانند ئی.کولای، سالمونلا و کامپیلوباکتر تبدیل میشوند. این میکروبها در چنین محیطهایی بسیار سریعتر تکثیر شده و میتوانند تا دو هفته به بقای خود ادامه دهند.
زمانی که از اسفنجهای آشپزخانه برای شستشوی ظروف استفاده میکنید، بسیاری از این ریزجانداران میتوانند به ظروف و وسایل مختلف منتقل شوند و خطر عفونت افزایش یابد. با جایگزینی منظم اسفنجهای آشپزخانه یا ضدعفونی کردن آنها میتوانید تا حد زیادی از مواجهه با عوامل بیماریزا پرهیز کنید.
ترفندهایی برای ضدعفونی کردن اسفنجهای آشپزخانه
اگرچه روشهای ضدعفونی کردن اسفنجهای آشپزخانه کارآمد هستند، اما همچنان باید جایگزینی آنها دو بار در ماه را مد نظر قرار دهید. در شرایطی که ظاهر اسفنجهای آشپزخانه ممکن است تمیز و خوب به نظر برسد، اما درون آنها میتواند منزل میکروبها و مواد زائد خطرناک باشد.
سرکه سفید
این محصول PH اسیدی ایجاد میکند که شرایط مطلوب برای از بین بردن بسیاری از باکتریها و مواد زائد محسوب میشود. سرکه سفید یکی از بهترین محصولات طبیعی برای ضدعفونی کردن اسفنجهای آشپزخانه است. به واسطه محتوای اسیدهای ارگانیک خود، سرکه سفید شرایط محیطی مطلوب برای تکثیر ریزجانداران را از بین میبرد. افزون بر این، سرکه سفید بوی بد و حالت چرب اسفنجها را از بین میبرد.
چه کاری باید انجام دهیم
ابتدا، یک فنجان آب را به جوش آورید.
سپس، آب جوش را با یک فنجان سرکه سفید ترکیب کنید.
اسفنج را برای ۲۰ دقیقه در این ترکیب قرار دهید.
برای کمک به تخلیه مواد زائد اسفنج را فشار دهید.
در صورت نیاز اسفنج را با آب و صابون شستشو دهید.
مایع ظرفشویی
مایع ظرفشویی میتواند به واسطه خواص خود به ضدعفونی کردن اسفنجهای آشپزخانه کمک کند. با این وجود، برای پاکسازی عمیقتر، بهتر است آن را با آب جوش ترکیب کنید.
چه کاری باید انجام دهیم
ابتدا، یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی را در یک کاسه آب جوش حل کنید.
سپس، اسفنج را درون این ترکیب قرار دهید.
اسفنج را پس از حدود ۲۰ دقیقه خارج کرده و با آب شستشو داده و مواد زائد را پاک کنید.
ماکروویو
از مایکروویو نیز میتوانید برای ضدعفونی کردن اسفنجهای آشپزخانه استفاده کنید زیرا این دستگاه میتواند دماهای بالا را تولید کرده و به از بین بردن عوامل بیماریزا کمک کند. دمای بالا محیط مرطوب اسفنج را تغییر داده، در نتیجه از رشد و تکثیر ریزجانداران پیشگیری میکند.
چه کاری باید انجام دهیم
به این نکته توجه داشته باشید که برخی اسفنجهای آشپزخانه از مواد مصنوعی ساخته شدهاند که ممکن است در مواجهه با دماهای بالا ذوب شوند. بر همین اساس، پیش از استفاده از این روش، بهتر است اسفنج آشپزخانه را در یک کاسه حاوی ترکیب آب و سرکه خیس کنید. سپس، کاسه را برای دو دقیقه درون مایکروویو قرار دهید. اگر اسفنج بوی نا یا کپک میدهد، این روش خیلی سریع بوی بد را از بین میبرد. هنگام خروج کاسه از مایکروویو مراقب باشید خود را نسوزانید.
آبلیمو
آبلیمو قویترین ضدعفونیکنندهای نیست که میتوانید استفاده کنید اما در صورت عدم دسترسی به گزینههای دیگر جایگزین خوبی برای پاکسازی اسفنجهای آشپزخانه است. آبلیمو یک عامل ضد باکتری طبیعی است که میتواند به ضدعفونی کردن سطوح و اجسام کمک کند.
چه کاری باید انجام دهیم
آب چند لیمو را گرفته و آن را در آب داغ ترکیب کنید.
سپس، اسفنج را برای ۲۰ دقیقه در این ترکیب قرار دهید.
در نهایت، اسفنج را با آب سرد و صابون مایع شستشو دهید.
روغن اساسی درخت چای
به واسطه خواص ضد میکروبی خود، درخت چای میتواند به کنترل رشد باکتریها کمک کند. اگرچه روغن اساسی درخت چای بیشتر به واسطه کاربردهای درمانی خود شناخته شده است، اما روشی خوب برای از بین بردن ریزجانداران روی سطوح مختلف نیز محسوب میشود. این محصول میتواند به از بین بردن بوی بد نیز کمک کند.
چه کاری باید انجام دهیم
ابتدا، ۱۵ تا ۲۰ قطره روغن اساسی درخت چای را در یک فنجان آب جوش ترکیب کنید.
اسفنج را برای ۲۰ دقیقه در این ترکیب قرار دهید.
سپس، اسفنج را برای خروج مواد زائد فشار داده و آن را آبکشی کنید. اگر اسفنج همچنان کثیف به نظر میرسد میتوانید از صابون برای شستشوی آن استفاده کنید.
منبع: عصرایران