جامعه پویا - جفت اندامی است که جنین در حال رشد را به دیوارۀ رحم مادر متصل نموده و مواد مغذی را به او می رساند، جفت وظیفه تنظیم گرما، از بین بردن مواد زاید و اکسیژن رسانی از خون مادر به جنین را بر عهده دارد. همچنین جفت با عفونت های داخلی مبارزه می کند و برای محافظت از بارداری به تولید هورمون کمک می کند. جفت در دیواره رحم نهفته شده و در بالا، پایین یا اطراف رحم جای می گیرد. اما نحوۀ قرار گرفتن جفت، همیشه اینطور نیست و در برخی مواقع اوضاع کمی فرق می کند.
بیشتر بخوانید: چه زنانی راحت باردار می شوند و زنان کمرباریک چه مزیتی نسبت به زنان دیگر دارند
جفت قدامی زمانی تشکیل می شود که موقعیت جنین در دیوار جلویی رحم باشد. معمولاً تخمک های بارور شده در پشت رحم که نزدیک به ستون فقرات است، لانه گزینی میکنند. اما در بعضی موارد، لانه گزینی تخمک در طرف مقابل، یعنی دیواره جلویی رحم و نزدیک به شکم انجام می شود. در این مورد، جفت جلوی رحم رشد می کند و جنین پشت آن قرار می گیرد. جفت قدامی در سونوگرافی با نام انگلیسی: anterior placenta مشخص می شود.
چه زمانی جفت قدامی مشکل ایجاد میکند
دکتر لیلا نعمتالهی در توضیح جفت قدامی میگوید: اگر شما جفت کوچکی و کوتاهی داشته باشید و نوزادتان را به روش سزارین به دنیا بیاورید. شما ممکن است به دو دلیل دچار خونریزی شدید شوید:
1- جفت ممکن است درست در جایی قرار گرفته باشد که متخصص زنان نیاز به برش شکمتان داشته باشد. به همین خاطر او مجبور میشود برش بلندتری بیش از حد معمول بزند که در کاهش خطر خونریزی موثر است. اگر جفت پایین باشد، سونوگرافی به پزشک کمک میکند تا موقعیت مناسبی را برای برش دادن شکم پیدا کند.
بیشتر بخوانید: دربارداری چه بخوریم که فرزند زیبا به دنیا آوریم
2- اگر شما پیش از این سزارین داشته اید، ممکن است جفت در محل زخمهای قدیمی، رشد کرده باشد. این مساله گاهی اوقات میتواند سبب شود که جفت در داخل این زخمها رشد کند که به آن جفت چسبنده (placenta accreta) گفته میشود. این یک بیماری نادر است اما اگر شما سابقه سزارین داشته باشید به احتمال زیاد این اتفاق میافتد. سونوگرافی میتواند به تشخیص به موقع کمک کند تا یک زایمان بدون خطر را داشته باشید.
به خاطر داشته باشید که خیلی بعید است که شما در خونریزی بمانید و مشکل جدی پیدا کنید. شما در بیمارستان زایمان میکنید و اگر دچار مشکلی در زایمان یا جراحی شوید به سرعت درمان میشوید.
اگر در سونوگرافی مشخص شود جفت شما کوچک است و ارتفاع کمی دارد، پزشک در 32 هفتگی یا 36 هفتگی شما را دوباره سونوگرافی میکند. در این سونوگرافی دوباره وضعیت دقیق جفت که در مقابل، پشت یا کنارههای رحم است، مشخص میشود. معمولا جفت به سمت بالا حرکت میکند و با رشد جنین و رحم، جفت نیز رشد میکند. اگر جفت در اواخر بارداری با ارتفاع کم در مقابل دهانه رحم قرار گرفته باشد به آن جفت سر راهی میگویند.
داشتن جفت قدامی ممکن است سبب شود جنین شما بیشتر حالت چنبره زدن پیدا کند و نتواند راحت حرکت کند. همچنین احتمال دارد در سه ماهه دوم شما متوجه حرکات کمتر جنین نسبت به موقعیتهای عادی قرار گیری جفت در رحم شوید.
به طور کلی جفت قدامی نباید برای شما و کودکتان هیچ مشکلی ایجاد کند.
بیشتر بخوانید: برای اینکه زایمان طبیعی آسان داشته باشیم چه بکنیم
جفت قدامی چه چیزهایی را مشخص میکند
وزن هنگام تولد نوزادانی که با جفت قدامی متولد میشوند نسبت به سایرین بیشتر است.
در جفت قدامی احتمال تولد نوزاد دختر بیشتر است.
اگر چه جفت قدامی هیچ خطری برای بارداری ایجاد نمیکند، اما پژوهشها حاکی از آنند که موقعیت جفت میتواند احتمال ابتلا به پرفشاری خون در بارداری، کندگی جفت، دیابت بارداری، رشد آهسته جنین و حتی مرگ و میر جنین را افزایش دهد.
احتمال بروز جفت قدامی در مادران با گروه خونی O+ بیشتر است.
وضعیت خواب مادر به هنگام لانه گزینی نطفه بر موقعیت جفت تاثیرگذار است.
احتمال القای زایمان و سزارین در جفت قدامی بیشتر است.
جفت قدامی شروع مرحله فعال زایمان طبیعی را به تعویق می اندازد.
جفت قدامی خطر ابتلا به عوارض بعد از زایمان مانند خونریزی پس از زایمان (PPH) را در زایمان طبیعی افزایش می دهد.