جامعه پویا -ویتامین e یک ویتامین بسیار مهم برای بدن است. این ویتامین از دسته ویتامین های حلال در چربی است. ویتامین eبرای پوست و مو و همچنین جلوگیری از ابتلا به سرطان و دردهای دوران قاعدگی خانم ها بسیار مهم و ضروری است.
خواص ویتامین e
مصرف ویتامین e برای خشکی پوست و ریزش و موخوره بسیار مهم است. همچنین این ویتامین می تواند از سفید زود رس جلوگیری کند و نقش مهمی در شادابی موها دارد.
ویتامین e برای بینایی نیز بسیار مفید است و ضعف چشمان را از بین می برد. مصرف این ویتامین برای کودکان ضروری است. همچنین این ویتامین می تواند برای آفتاب سوختگی و پیری زودرس هم بسیار مفید باشد. بهتر است ویتامین e را به صورت روغن استفاده کنید.
کمبود ویتامین e چه مشکلاتی ایجاد می کند
کمبود ویتامین E باعث افزایش احتمال ابتلاء به سرطان، افزایش احتمال ابتلاء به بیماریهای قلبی-عروقی و افزایش اختلالات تولید مثل میشود. ذخیره ویتامین E در بدن ۱۰ تا ۱۵ سال کفایت میکند اما بعد از این مدت (معمولاً کسانی که مشکل هضم چربی دارند به این دوره میرسند) اختلالات بینایی، ضعف عضلات، عدم پاسخگویی به محرکهای محیطی و عدم توانایی در حفظ تعادل و زخمهای سریع پوستی بروز میکند. همچنین ویتامین E در جلوگیری از سقط جنین نیز بسیار مؤثر است.
ضعف عضلانی: وجود ویتامین ای برای سیستم عصب مرکزی ضروری است. ویتامین ای به عنوان یکی از آنتیاکسیدانهای اصلی بدن تعریف شدهاست. کمبود ویتامین ای سبب استرس اکسیداتیو، تولید اثر سمی و آسیب به ساختارهای درون سلولی میشود که سرانجام احساس ضعف در ماهیچهها به انسان دست میدهد.
ناموزون راه رفتن: کمبود ویتامین ای باعث ایجاد نورونهای خاصی به نام Purkinje شده و روند سیگنالرسانی به سیستم عصبی را مختل میکند.
خستگی و سوزن سوزن شدن بدن: آسیب دیدن فیبرهای عصبی مانع از انتقال سیگنال به درستی شده و عامل ایجاد نوروپاتی محیطی میشود.
کاهش وضوح دید: کمبود ویتامین ای باعث ضعیف شدن گیرندههای نور در شبکیه شده و سلولهای چشم ضعیف میشوند. این پدیده میتواند منجر به از بین رفتن دید در درازمدت شود.
اختلال در سیستم ایمنی بدن: برخی تحقیقات نشان میدهد کمبود ویتامین ای میتواند مانع فعالیت سلولهای ایمنی بدن شود. این امر در بزرگسالان خطرآفرین میشود.
ویتامین eرا چطور مصرف کنیم
کودکان
۱ تا ۳ سالگی ۶ میلیگرم در روز یا 9 Iu
۴ تا ۸ سالگی ۷ میلیگرم در روز یا 10.4 IU
۹ تا ۱۳ سالگی ۱۱ میلیگرم در روز یا 16.4 IU
خانمها
۱۴ سال به بالا ۱۵ میلیگرم در روز یا 22.4 IU
باردار ۱۵ میلیگرم در روز یا 22.4 IU
شیردهی ۱۹ میلیگرم در روز یا 28.5 IU
مردان
۱۴ سال به بالا ۱۵ میلیگرم در روز یا 22.4 IU
مصرف بیش از اندازه چه عوارضی دارد
مصرف زیاد این ویتامین در مقایسه با سایر ویتامینهای محلول در چربی، مشکلات کمتری برای بدن انسان ایجاد میکند، زیرا بدن انسان تا حدودی تحمل مقادیر زیاد ویتامین E را دارد. اما اگر مصرف این ویتامین، بیش از اندازه و به صورت مصنوعی (قرص و آمپول) باشد، باعث مسمومیتهای ویتامینی میشود. از دیگر عوارض مصرف بیش از اندازه این ویتامین این است که بدن از دیگر ویتامینهای محلول در چربی استفاده نمیکند و کمبود این ویتامینها در بدن به وجود میآید. ازسوی دیگر، مصرف بیش از اندازه ویتامین E موجب اختلال در ذخیره ویتامین آ در کبد میشود. همچنین باعث میشود مدت زمان انعقاد خون زیاد شود و حتی مصرف بیش از اندازه آن (بیش از ۴۰۰ واحد) خطر مرگ را به همراه دارد. مصرف طبیعی این ویتامین حتی بیش از اندازه این عوارض را به دنبال ندارد. مصرف زیاد مکمل ویتامین E در ۸ هفته اول بارداری ممکناست ۱٫۷ تا ۹ برابر خطر ابتلاء به نقص مادرزادی قلبی در کودکان را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید:اسید فولیک چیست و چه خواصی دارد
ویتامین e در چه مواد غذایی موجود است
این ویتامین عمدتاً در روغن برخی از گیاهان یافت میشود. روغن جوانه گندم غنیترین ماده غذایی از لحاظ ویتامین ای میباشد. پس از روغن جوانه گندم، روغن فندق، روغن کاملینا، روغن کانولا، روغن گلرنگ، روغن بادام، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان از اصلیترین منابع این ویتامین بهشمار میآیند. روغن زیتون، روغن ذرت، آجیل تازه (فندق، بادام، گردو)، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی نیز دارای مقادیری از این ویتامین هستند. همچنین در میوههایی مثل هلو یا مارچوبه نیز بهطور نسبی این ویتامین یافت میشود. در برخی از چربیهای حیوانی نیز، این ویتامین وجود دارد. ویتامین ای به صورت مصنوعی و به شکل قرص و آمپول نیز در دسترس است.